DN får bekreftet fra sentrale kilder at Siv Jensen ønsker å sette hardt mot hardt i Stortinget etter at Høyre, Frp, Venstre og KrF i månedsvis har forhandlet forgjeves om grønt skatteskifte.

Ifølge DNs kilder ønsker hun derfor ikke at det avgiftsregimet som legges frem fredag kl 12 skal forhandles om i Stortinget. Torsdag kveld var det et såkalt 5C-møte i Statsministerboligen mellom alle de fire partilederne der dette var tema. 

Slik blir det

DN har fått bekreftet at regjeringen vil øke avgiftene på diesel med 35 øre og bensinavgiftene med 15 øre. I tillegg vil regjeringen øke mineraloljeavgiften med 20 øre.

Det gir cirka en milliard i økte inntekter for staten. Men bilistene får samtidig kompensert kostnadene med redusert årsavgift, mindre bompenger og større pendlerfradrag. Disse lettelsene blir langt større enn avgiftsøkningene, med en netto besparelse for norske bilister med nærmere en milliard kroner, får DN opplyst.

Siste tilbud

Sentralt plasserte kilder i Venstre avviser at det ikke vil bli forhandlet om avgiftsopplegget i Stortinget. De understreker at den eneste måten en mindretallsregjering kan stille ultimatum på, er ved å stille kabinettspørsmål i Stortinget. Så dum er ikke statsministeren, sier en Venstre-kilde til DN. Men DN får opplyst at Frp har gitt klar beskjed til Venstre: Dette er «siste tilbud», Frp kan ikke strekke seg lenger.

De fire samarbeidspartiene måtte gi opp forsøkene på å bli enige om en avtale om et grønt skatte- og avgiftsskifte før statsbudsjettet. Opplegget som regjeringen presenterer fredag, vil inngå i budsjettforslaget som legges fram torsdag i neste uke.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcasten om at penger er gratis: Rentenivået er unormalt lavt, og økonomene har ikke filla peiling på hvorfor. DNs utgavesjef Terje Erikstad og makrojournalist Einar Takla diskuterer med finansjournalist Marte Ramuz Eriksen hva som skal til for å få Øystein Olsen og andre sentralbanksjefer i zen.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Et kupp i nobelkomiteen, en rasende stormakt, en fortvilet utenriksminister: Her får du et lite utdrag fra boken
Dagens Næringsliv presenterer Eselet og dragen - en nobel affære. Les hele den satiriske romanen om nobelkomiteen og Norges forhold til Kina i DN fra 1. oktober.
01:25
Publisert:
 

Flest stemmer betyr ikke automatisk seier: Det amerikanske valgsystemet kort forklart
Bli klok på det amerikanske valgsystemet her.
01:24
Publisert: