Regjeringens forslag til statsbudsjett for neste år får mye kritikk og lite ros hos norske avisers lederskribenter.

Under overskriften «Gir til de rike» skriver redaktør Bjørgulv Braanen i Klassekampen:

– Høyre og Frp la i går fram et statsbudsjett for større forskjeller, både sosialt og geografisk. De usosiale skattekuttene vil gi mindre penger til å finansiere den norske velferdsstaten. Samtidig vil regjeringen heve terskelen for sykepenger, noe som vil ramme folk med deltidsjobber. Fjerning av barnetillegget til uføretrygdede vil gå utover noen av samfunnets aller svakeste.

Klassekampens redaktør er også bekymret over kuttet i pressestøtten:

– Det regjeringen gjør er å svekke de uavhengige redaksjonelle miljøene med pressedød som uunngåelig resultat. Og det i en skjebnetime for mediebransjen.

For mye oljepenger

Redaktør Amund Djuve i Dagens Næringsliv skryter av skattekutt, men mener regjeringen bruker for mye oljepenger.

«Selv om Jensen hadde holdt pengebruken målt som andel av fondet, uendret på 2,8 prosent, ville hun hatt over 26 milliarder kroner mer å rutte med i 2015 enn hun har i år. Når regjeringen likevel faller for fristelsen til å bruke mer av fondet, mister den også noe av troverdigheten som skattebetalernes beste venn.»

VGs lederskribent er tilfreds med satsingen på politiet, men kritisk til satsingen på IKT i justissektoren.

– Politijurister risikerer å bruke store deler av arbeidsdagen sin bare på å logge seg inn i datasystemene. Politiets datasystemer er en skandale. Det ser ut som om arbeidet med dette står på stedet hvil. Det er uakseptabelt. Vi hadde ventet mer av justisminister Anders Anundsen (Frp) på dette området.

– Høyredreining

Aftenposten er også opptatt av handlingsregelen for bruk av oljepenger.

– Oljefondets sterke vekst har medført at det de siste årene «bare» er brukt rundt 3 prosent av avkastningen. Det er da også på dette nivå Solberg-regjeringens foreslåtte pengebruk ligger. Både av hensyn til et generasjonsperspektiv og til temperaturen i norsk økonomi kan ingen ansvarlig regjering nå bruke maksimalt av det handlingsregelen åpner for.

I Vårt Land skriver redaktør Erling Rimehaug at budsjettet har et klart Frp-preg.

– Alt tyder på at Siv Jensen får gjennom et budsjett som ikke skaper velgeropprør hos hennes egne. Det langsiktige spørsmålet er hvor lenge KrF vil støtte en slik høyredreining av Norge.

– Sutring

I Finansavisen skriver redaktør Trygve Hegnar at finansministeren stort sett leverte i skattepolitikken. Han er fornøyd med lavere formuesskatt og raljerer over det han kaller «sutring» fra SVs «frekke» stortingsrepresentant Snorre Valen.

Adresseavisens lederskribent slår fast at Solberg-regjeringen har satt et klart blåblått stempel på sitt første helt egne budsjettforslag.

– Gjennom store skattelettelser, sterk satsing på samferdsel, helse, kunnskap, politi og rettsvesen gir Høyre og Fremskrittspartiet sine velgere langt på vei det de har lovet.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Alt om statsbudsjettet 2015Statsbudsjettet på 1-2-3  


Slik påvirker statsbudsjettet din økonomi