Klokken ti torsdag la finansministeren frem statsbudsjettet for 2016. Her er de viktigste endringene for selskapene og de som eier og driver dem.

Formuesskatten blir på 0,85 prosent. Det blir dermed ingen kutt i formuesskatten. Bunnfradraget økes fra 1,4 til 1,48 millioner kroner.

Alt om statsbudsjettet 2017: Følg DNs dekning her

Skatterabatt

Regjeringen har redusert denne skatten fra 1,1 til 0,85 prosent siden den tok over. Formuesskatten er redusert med 4,8 milliarder i denne perioden.

Regjeringen foreslår en rabatt på ti prosent på aksjer og driftsmidler når formuesskatten skal beregnes. Selv om satsen holdes uendret, vil det føre til at personer med formue må betale mindre skatt. Denne rabatten varsles økt til 20 prosent.

Eiere av bedrifter som går med underskudd skal kunne få utsatt utbytteskatten i to år. På den måten kan eiere slippe å ta utbytte for å betale formuesskatt hvis bedriften sliter.

Formuesskatt

«Regjeringen varslet i Skattemeldingen at den ville vurdere hvordan ytterligere formuesskattelettelser i større grad kan målrettes mot næringsrelatert kapital. Det ble vist til at formuesskatten kan være en belastning for norske eiere som er avhengige av norsk egenkapital for å få finansiert sine prosjekter, og at den gjør det vanskeligere å holde virksomhet under norsk eierskap», heter det i statsbudsjettet.

Videre står det at verdsettingsrabatten for aksjer og driftsmidler som foreslås, vil komme norske eiere til gode.

«Når hele rabatten på 20 pst. er faset inn fra 2018, vil det være lik rabatt for næringsvirksomhet, herunder næringseiendom, og sekundærbolig», heter det i statsbudsjettet.

Lavere proveny

Næringseiendom beholder dagens rabatt på 20 prosent i 2017.

De foreslåtte endringene vil redusere provenyet fra formuesskatten med 500 millioner kroner, ifølge budsjettet.

Økt utbytteskatt

Slik endres de øvrige skattene:

  • Oppjusteringsfaktoren for utbytte økes fra 1,15 til 1,24 prosent, slik at utbytteskatten reelt sett øker fra 28,75 til 29,76 prosent.
  • Den alminnelige selskapsskatten foreslås kuttet fra 25 til 24 prosent. Da skattereformen ble vedtatt, ble det vedtatt at satsen skulle kuttes til 23 prosent innen 2018.
  • Samtidig endres avskrivningssatsene, noe som gjør at bedrifter må betale mer skatt.

Avskrivning skal følge verdifall

Regjeringen foreslår å avvikle bestemmelsen om ti prosent startavskrivning for maskiner og andre driftsmidler. Avviklingen innebærer at eiendeler i saldogruppe d ikke kan avskrives skattemessig ut over ordinær sats på 20 prosent i anskaffelsesåret.

Endringen skal sikre at de skattemessige avskrivningene i størst mulig grad følger driftsmidlers faktiske økonomiske verdifall.

Dette vil øke skatten med 1840 millioner kroner.

Det gjøres også endringer i avskrivningssatsene for kjøretøy i den såkalte saldogruppe c, altså vogntog, lastebiler, busser og varebiler. Satsen reduseres fra 22 til 20 prosent og vil gi en lettelse på 300 millioner kroner. Dette forslaget er ment å kompensere for økt bensin- og dieselavgift.

Samlede skattekutt er på 6,5 milliarder kroner i 2017-budsjettet.

Dermed blir de samlede skattelettene over fire år med Høyre/Frp-regjeringen 25 milliarder kroner.

Hittil har regjeringen senket skatter og avgifter med 18,5 milliarder.

Siv Jensen om statsbudsjettet på DNtv:

Jensen: - Strammere budsjett i år
Det er helt nødvendig å ha en ekspansiv finanspolitikk i Norge nå. Jeg vil legge fram et budsjett godt tilpasset den økonomiske situasjonen, sa en våken finansminister Siv Jensen (Frp) torsdag morgen.
04:08
Publisert:

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om granskningsindustrien. Slik granskes de store norske selskapene. En av landets mest erfarne granskere Jan Fougner forteller hvordan han går frem og avslører hvor ubehagelig det blir når man pirker borti selskapenes dypeste hemmeligheter.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss en mail på mre@dn.no.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.