Regjeringens foreslåtte skattekutt blir et hovedtema når forhandlingene med Venstre og KrF starter i Stortinget tirsdag.

Sentrumspartiene har rustet seg til kamp mot regjeringens foreslåtte kutt i skatter og avgifter på totalt 8,2 milliarder kroner.

Høyre og Fremskrittspartiet har dessuten møtt en viss motbør fra eksperthold de siste ukene. Verken lettelser i formuesskatten eller fjerning av arveavgiften er god skattepolitikk, sies det.

NTB har sett på noen av innvendingene.

Stort flertall

Da VG spurte de 25 høyest rangerte økonomene ved norske læresteder om det er lurt å fjerne arveavgiften, svarte bare to av dem ja.

Bare tre av 25 mener det er smart å redusere og fjerne formuesskatten.

– Arveavgiften bør gjeninnføres av hensyn til kostnader ved denne avgiften i forhold til andre skatter og av hensyn til sosial mobilitet, sa professor emeritus Steinar Strøm fra Frischsenteret ved Universitetet i Oslo til avisen.

Også andre pekte på fordelingspolitiske mål som et argument for arveavgift.

Finansminister Siv Jensen (Frp) avviste innvendingene med at det er «ulike og nyanserte syn» på saken.

Tvil om vekst

Regjeringens hovedargument for å redusere formuesskatten med 4,1 milliarder kroner er at det vil fremme vekst.

Ikke alle er enig i det. Pensjonert økonomiprofessor Terje R. Hansen uttalte til Aftenposten at effekten snarere vil bli at flere pensjonister drar på cruise.

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) var 59 prosent av dem som betalte formuesskatt i 2012, over 60 år. Målt i rene kroner vil godt over en tredel av de foreslåtte lettelsene i formuesskatt gå til pensjonister, ifølge Finansdepartementet.

Sosial profil

Fordelingsprofilen kan også bli et hinder for regjeringspartienes forhandlere. Venstre og KrF har kritisert budsjettforslaget for å ha en usosial profil.

Beregninger Dagens Næringsliv utførte den dagen budsjettforslaget ble lagt fram, konkluderte med at Norges tusen rikeste får en samlet lettelse på 1 milliard kroner – altså en firedel av de samlede kuttene i formuesskatten.

Andre beregninger konkluderer med at over halvparten av kuttene vil komme de 5 prosent rikeste til gode.

På toppen av det hele har VG avdekket at statsminister Erna Solberg (H) flere ganger har kommet med eksempler på at bedrifter har måttet ta opp lån, selge eller gå til oppsigelser av ansatte for å betale formuesskatt – eksempler som har vist seg å ikke stemme.

Les også:
Sp vil ha nye momsregler for idrettslag
Valg kan forverre situasjonen i Ukraina  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.