Administrerende direktør i NHO, Kristin Skogen Lund, skulle gjerne sett større kutt i formuesskatten enn hva finansminister Siv Jensen (Frp) vil gå inn for i statsbudsjettet.

Regjeringen foreslår å redusere satsen i formuesskatten fra 1 prosent til 0,75 prosent. Bunnfradraget økes fra 1 til 1,2 millioner kroner, som tilsvarer 2,4 millioner kroner for ektepar.

- De tar i alle fall et relativt stort kutt, så det er vi fornøyd med, sier hun.

- Opplever du at dette innebærer et løftebrudd?

- Vi skulle gjerne sett hele skatten fjernet. I alle fall skulle vi gjerne sett at de klarte dette i løpet av denne første perioden, svarer Skogen Lund og fortsetter:

- Så har jeg en viss forståelse for at de har et politisk terreng på Stortinget som skal støtte forslagene. Det har vel vært en vurdering av hva som var viktig nivå å ta det første kuttet på. Hvis de nå følger opp årets kutt med en tydelig ambisjon om å ganske raskt gå videre ned i satsen, så er det akseptabelt.

Neste år

Hun understreker at skatten nå er på det laveste nivået siden før 2004:

- Vi er glade for kuttet som er kommet, men vi har større ambisjoner enn det som er vist til nå. Vi bør se minst like store kutt i budsjettet som legges frem til neste år.

Skogen Lund om statsbudsjettet
00:00
Publisert:
 

 

- Retningsendring

For øvrig mener NHO-direktøren at budsjettet innebærer «en viss retningsendring» som vil bedre ruste Norge for fremtiden.

- Det er to ting som er viktig: å ha flest mulig folk i jobb og at næringslivet er konkurransedyktig, sier hun og utdyper:

- Nå gjør man noen endringer med uførereformen som er nødvendig. Når det gjelder næringslivets konkurransekraft mener vi det er riktig å kutte i formuesskatten, selv om vi som sagt gjerne skulle sett større kutt. Vi er også glad for at de satser på der det bør investeres: samferdsel og kunnskap. Dette kommer tydelig frem i dette budsjettet.

Hun reagerer på den annen side negativt på at grensen for tollfri netthandel med utlandet foreslås hevet fra 200 til 500 kroner.

- Jeg er veldig skuffet over dette forslaget. Det er feil å bruke skattebetalernes penger på å undergrave norsk handelsnæring fremfor utenlanske konkurrenter, sier Skogen Lund.

Alt om statsbudsjettet 2015

Nye grenser for netthandel: 500 og 3000 kroner

Ikke lenger like lønnsomt med flere utleieleiligheter  

Her kan du lese alle DNs artikler om statsbudsjettet(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.