Mandag ettermiddag hadde det ikke vært noen nye møter mellom regjeringspartiene og samarbeidspartiene, og det lå heller ikke an til å bli noen.

Høyre, Fremskrittspartiet og ikke minst Finansdepartementet brukte mandagen til å regne på sitt neste utspill overfor Venstre og KrF.

Ingen kunne si noe om når de hadde tenkt å møtes igjen. Foreløpige møtetidspunkter ble skjøvet på flere ganger gjennom dagen.

Da KrFs stortingsgruppe møttes tidlig mandag ettermiddag, begynte partileder Knut Arild Hareide å bli utålmodig.

– I dag skulle vi i realiteten vært ferdige, derfor hadde vi planlagt gruppemøte. Men vi registrerer at vi på langt nær er i mål, sier Hareide.

– Trenger mer tid

KrFs finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen sa mandag ettermiddag at han ikke trodde det ble noen flere møter mandag.

– Regjeringspartiene trenger mer tid til å arbeide med de utfordringene vi ga dem i går, som respons på det vi la fram, svarer Syversen på NTBs spørsmål om hvorfor møtene er utsatt.

– For meg er ikke antall møter viktig, men at de møtene vi har gir fremdrift, understreker han.

Venstres Terje Breivik var litt før klokken 15 på vei til sentralstyremøte. Han ville ikke mene noe om hvorfor regjeringspartiene trenger mer tid på å komme med et nytt tilbud.

Etterlyser vilje

Dersom forhandlingene i finanskomiteen låser seg, kan de parlamentariske lederne og partilederne bli trukket inn. Hareide mener imidlertid ikke det er nødvendig foreløpig.

– Jeg tror det er en god dialog mellom dem som sitter og forhandler i finanskomiteen, men det må være enda større vilje til å flytte på større og viktige saker, sier han.

Han nevner tidlig innsats i skolen og to barnehageopptak i året som to saker som er viktig for KrF, i tillegg til «sosialt ansvar» og familiesaker.

Stor avstand

Forhandlingene ble innledet tirsdag i forrige uke, da Syversen og Breivik presenterte sine krav for Høyres Svein Flåtten og Frps Gjermund Hagesæter.

Det var flere møterunder mellom regjeringspartiene og samarbeidspartiene i helgen, og etter det siste møtet søndag kveld ble avstanden fortsatt betegnet som stor. Regjeringspartiene har siden jobbet med et nytt svar.

Ifølge Vårt Land skal regjeringspartene ha jenket seg på det som sentrumspartiene har sett på som omkamper, det vil si saker som de fire partiene ble enige om i fjor.

Ifølge TV 2 har regjeringspartiene lagt konkrete skisser med alternative modeller for formuesskatten og barnetillegget for uføretrygdede på bordet.

Endelig frist

Selv om partiene først hadde satt mandag som frist, er det i seg selv lite dramatikk i at forhandlingene trekker ut noen dager til.

Finanskomiteen må først levere sin innstilling til Stortinget torsdag 20. november. Før dette skal imidlertid de andre stortingspartiene også komme med sine merknader. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.