Onsdag la finansminister Siv Jensen (FrP) frem forslag til statsbudsjett for 2015. Alle komiteenes budsjettinnstillinger skal være ferdig behandlet i Stortinget senest 15. desember (se fakta nederst i saken).

Overfor DN varsler både KrF og Venstre tøffe forhandlinger.

- Vi har en stor jobb å gjøre i Stortinget for å sikre at dette budsjettet stemmer bra til slutt, sier Terje Breivik, nestleder og finanspolitisk talsmann i Venstre, til DN.

Både han og leder for Stortingets finanskomité, Hans Olav Syversen (KrF), peker på klima som én av de aller vanskeligste sakene i tiden fremover.

- På klimasiden har vi en solid runde å gå, sier Syversen.

Alt om statsbudsjettet 2015

«Annen klimaprofil»

Breivik understreker at budsjettet må ha «en helt annen klimaprofil» før han er fornøyd.

- Det gjelder alt fra grønne skatter til å forsterke og få på plass nye ordninger for teknologiutvikling og forskning, sier han.

Venstre-politikeren trekker frem verdiskapning som et annet viktig tema.

- Bortsett fra å øke etablererstipendordningen til innovasjon Norge med 110 millioner kroner, gjør vi i realiteten ingenting for å snu den fallende trenden Norge har på internasjonal innovasjons- og gründerstatistikker, mener Breivik.

Statsbudsjettet betyr en økning i Innovasjon Norges budsjett på 144 millioner kroner, med 110 millioner økning i tilskudd til gründere og 50 millioner i økt satsing på miljøteknologi.

Skatter og avgifter

Syversen i KrF forbereder seg også på store diskusjoner rundt skattelettelser og avgifter. 

- Skal du få til et grønnere skatteskifte, kan det være en utveksling mellom å senke noe på skatt og øke på avgiftsdelen for å for eksempel fremme klimasaker, mener han.

- Vi har også et spørsmålstegn ved sosialprofilen - at man gir en del lettelser i toppen, sier Syversen.

Statsminister Erna Solberg (H) mener det er et godt budsjett som ble lagt frem onsdag.

- Når det gjelder klima, har vi på enkelttiltak gjort mye mer enn den forrige regjeringen. Vi gjør ting som ikke var en del av klimaforliket, rett og slett fordi vi skal styrke klimaforliket. Det er teknlogi og  teknologioptimisme vi må bygge på, ikke bare straffemekanismer hele tiden, hevder hun.

- Jeg mener vi har levert bra på klima, men jeg skjønner at de ønsker mer, sier Solberg.

Forsvarlig pengebruk

Finansminister Siv Jensen legger til grunn at Venstre og Krf støtter opp om regjeringens bruk av oljepenger i dette budsjettet, skriver TDN Finans.

Regjeringens foreslår å øke bruken av oljepenger med 17 milliarder kroner i 2015, til 164 milliarder kroner. Det tilsvarer 3,0 prosent av Statens pensjonsfond utland, ofte omtalt som oljefondet, ved inngangen til året, opp fra 2,8 prosent i 2014.

Onsdag formiddag sa Breivik til TDN Finans at nivået er for ekspansivt, men likevel «kan gå».

- Vi mener det bør være den øverste grensen for hva man kan bruke, sa Breivik.

Syversen vil på sin side ikke kritisere pengebruken.

- Det kan absolutt sies å være et forsvarlig nivå. Det er en fallende kurve på olje på oljedelen av budsjettet - investeringer og aktivitet. Samtidig går det ikke så bra i Europa, påpeker Syversen.

Statsminister Solberg mener tre prosent er «veldig ansvarlig» gitt den økonomiske situasjonen.

- Vi har litt mindre trykk fra oljenæringen fremover på grunn av lavere oljeinvesteringer, sier hun.

 

Her kan du lese alle DNs artikler om statsbudsjettet(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.