Finansminister Siv Jensen (Frp) går inn for å heve grensen for momsfri netthandel med utlandet fra 200 til 500 kroner.

Mens handelsnæringen reagerer kraftig på forslaget, viser Høyres finanspolitiske talsperson Svein Flåtten til at dette er noe nordmenn har ønsket seg.

- Det er ingen tvil om at forbrukerne mener at dette er en bra sak. Mange handler i utlandet på grunn av tilgjengeligheten. Alt finnes ikke i norske nettbutikker. Denne saken handler både om valgmuligheter og pris, sier han til DN.

Inntrykket ble støttet av DNs leserundersøkelse, som ble publisert da regjeringens forslag ble kjent. Av nesten 5000 svar, mener 70 prosent at forslaget om å heve grensen for momsfri handel er «bra».

I en ny avstemning til venstre i saken kan du nå svare på samme spørsmål, men med premisset at økt momsgrense kan gi tap av norske arbeidsplasser.

- Mye større tall

Flåtten deltar onsdag på Virkes dialogmøte om 200-kroners grensen.

Da forslaget til statsbudsjettet for 2015 ble lagt frem i forrige uke, reagerte administrerende direktør Vibeke Hammer Madsen i hovedorganisasjonen umiddelbart med sjokk og vantro. På onsdagens møte har hun invitert både medlemmer, organisasjoner, regjeringen og stortingspolitikere.

- Det viktigste jeg skal gjøre er å lytte. Samtidig har jeg noen spørsmål, forteller Flåtten.

Virke mener konsekvensen av økt grense vil være et tap på 10.000 arbeidsplasser Norge og et tap på 2 milliarder i skatte- og avgiftsinntekter. Finansdepartementet anslår på sin side provenytapet til 180 millioner kroner, hvilket skulle bety drøye 700 millioner kroner i tapt omsetning for handelsnæringen.

- Det blir viktig for Virke å kunne underbygge tallene sine. Dette handler jo om hvordan omsetningen blir fremover. Virke snakker om veldig mye høyere tall enn det jeg har fra SSB, sier Flåtten.

- Kan det bli aktuelt å endre mening i denne saken?

- Vi står bak det som står i budsjettet. Dette står også i regjeringserklæringen, og er kjent stoff i næringen, svarre Høyre-politikeren.

«Konservativt»

Harald J. Andersen, samfunnspolitisk direktør i Virke, mener estimatet er «konservativt».

- Jeg er helt sikker på at 10.000 ikke er helt riktig, men jeg er sikker på at vi er mer beskjedne enn for svartmalende, sier Andersen til DN.

Han viser til at en fersk rapport Neon har utarbeidet for arbeidsgiverorganiasjonen nylig viste at netthandel mot utlandet allerede i dag koster Norge 6000 arbeidsplasser.

- Det er beregnet på bakgrunn av at nordmenn netthandler i utlandet for 10 milliarder kroner i 2014. Med det enormt kraftieg insentivetet regjeringen innfører, snakker vi om en flerdobling av forbruket, forklarer han.

- Lite beløp

Statssekretær Jørgen Næsje (FrP) i Finansdepartementet tror Virke overvurderer konsekvensene.

- Noe virkning vil nok endringen ha, men at folk umiddelbart slutter å handle i norske butikker de er fornøyd med tror jeg ikke. Dette er en god forenkling for forbrukerne som har vært etterspurt i lang tid. Nå leverer vi på det vi har lovet til glede for mange, sier han til DN.

Samme dag som forslag til statsbudsjettet ble lagt frem, sa statsminister Erna Solberg (H) til DN at hun mener nye tollgrenser for internetthandel ikke vil få så store konsekvenser for norske arbeidsplasser.

- Dette er et såpass lite beløp, særlig når du legger på hva det betyr med porto og alt annet, at konsekvensene for norske arbeidsplasser ikke er så store, sa Solberg.

 

Les alt om statsbudsjettet her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.