Sveits ble onsdag det første landet som selger tiårige statsobligasjoner med negativ rente. I praksis betyr det at landet nå får nå betalt for å låne penger frem til 2025.

I en auksjon av tiårige statsobligasjoner for tilsammen 232,5 millioner sveitserfranc (som tilsvarer rundt 1,9 milliarder kroner) onsdag endte renten på minus 0,055 prosent.

Den historiske hendelsen kommer i kjølvannet av Den europeiske sentralbankens beslutning om å gjennomføre såkalte kvantitative lettelser i eurosonen. Lettelsene har ført til at rentenivået på en rekke lands statsobligasjoner er blitt presset kraftig ned de siste månedene.

Samtidig fører etterspørsel etter antatt trygge plasseringer, noe sveitsisk statsgjeld gjerne oppfattes som, til ytterligere press nedover på rentene.

Til sammenligning utstedte Hellas, som ses på som alt annet enn en trygg havn i finansmarkedene, seksmåneders statskasseveksler for i overkant av en milliard euro onsdag. Seksmånederspapirene fikk en rente på 2,97 prosent.

Flere andre europeiske land har tidligere gjennomført auksjoner av statsgjeld der renten har blitt negativ. Dette har imidlertid kun skjedd på papirer som har kortere løpetid enn ti år.

Ifølge Financial Times er Sveits den første store nasjonen som har solgt tiårsobligasjoner med negativ rente.

Kraftig valutapress

I desember ifjor innførte den sveitsiske nasjonalbanken negativ styringsrente i et forsøk på å motvirke det kraftige presset på sveitserfrancen.

Da hadde banken for lengst innført et gulv gulv på 1,2 sveitserfranc per euro for å hindre at valutaen blir for sterk. Gulvet ble innført i forbindelse med krisen i eurosonen sommeren 2011. Den gangen jaktet investorene antatt trygge plasseringer, som sveitsiske, i frykt for at statsgjeldskrisen skulle føre til problemer i flere av de perifere økonomiene i eurosonen.

De siste månedene har den sveitsiske sentralbanken opplevd at det på ny er stor etterspørsel etter antatt trygge plasseringer. I januar i år gikk sentralbanken overraskende bort fra politikken med å beskytte gulvet. I tillegg ble styringsrenten satt ytterligere ned til minus 0,75 prosent.

Markedet svarte med å sende sveitserfrancen rundt 30 prosent sterkere i løpet av sekunder etter at gulvet ble fjernet.

Les mer:

Sveits kutter renten til minus 0,75 prosent

BI-professor: Slik kan Norge bli «et lite Sveits»  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.