Nestsjef i den amerikanske sentralbanken Feds New York-avdeling, Simon Potter, advarte i en tale mandag at ekstreme intradagsvigninger i markedet for amerikanske statsobligasjoner kan bli mer vanlig i fremtiden.

Det skriver Financial Times tirsdag.

Han peker på at høstens såkalte «flashkrasj» kan skje igjen, på grunn av store endringer i markedsstrukturen. Automatisert handel og lavere likviditet i markedet for amerikanske statsobligasjoner var sannsynligvis blant hovedårsakene til de enorme svingningene.

Potter peker på at økt algoritmehandel kan bety at svært store intradagbevegelser kan bli mer vanlig:

- Gjentagende perioder med høyere og uforklarlig volatilitet, kan føre til at markedet etterhvert vil stille spørsmålstegn ved obligasjonsmarkedet, sa Potter ifølge Reuters.

Følg markedene her

  Ønsker retningslinjer

Han ønsker nå at banker, investorer og børser skal innføre nye retningslinjer for hvordan man skal håndtere markedsuro for å unngå slike kraftige svingninger i fremtiden. 

Under flashkrasjet 15. oktober ifjor falt renten på statsobligasjoner med ti års løpetid med 0,33 prosentpoeng til 1,86 prosent, før den steg igjen til 2,13 prosent.

Statistisk sett var denne bevegelsen så stor at den ikke er ventet å inntreffe mer enn én gang på 1,6 milliarder år.

Den ekstreme svingingen den dagen har blitt analysert både av myndigheter og børser, men man har ennå ikke funnet en klar årsak. Potter peker på at ettersom det amerikanske obligasjonsmarkedet er det største og mest likvide i verden, er det også viktig at det er stabilt og solid.

 Varselsskudd 

Også JPMorgan-topp Jamie Dimon har tidligere omtalt flashkrasjen, og har pekt på at det bør fungere som et varselsskudd.

Han mener de brå svingingene kommer som en følge av regulatoriske endringer som oppfordrer investorene til å eie store mengder statsobligasjoner og gjør det lite attraktivt for banker å hjelpe til å dempe store utslag i obligasjonsmarkedene.

Les også: USA i dag: Wall Street «melker» pensjonister

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.