I følge en analyse utført av McKinsey Global Institute viser hvordan gjelden har utviklet seg i verdens såkalt rike land siden før finanskrisen i 2008 og frem til nå, skriver Aftenposten.

Undersøkelsen deler opp gjelden i fire hovedkategorier, husholdninger, bedrifter unntatt finansnæringen, banker og annen finansanæring og staten. Går man i dybden på USA, Storbritannia og Spania ser man at alle tre hadde stor gjeld allerede stor gjeld før finanskrisen skyllet inn over økonomien.

Siden den gang har de private (husholdninger, bedrifter og finansvesenet) redusert gjelden med 1.500 milliarder dollar (eller 8.600 milliarder kroner), noe som utgjør to prosent siden toppåret 2008. Samtidig har statsgjelden eksplodert med 26 prosent til 7.800 milliarder dollar, eller 45.000 milliarder kroner.

De såkalt rike landene har betydelig høyere gjeldsgrad, med 348 prosent av bruttonasjonalprodukt i snitt, enn det man finner i fremvoksende økonomier som Kina, Brasil, India og Russland.

Se til Sverige og Finland
McKinseys forskere mener verden har mye å lære av hestekurene Finland og Sverige gikk gjennom på 90-tallet. Der klarte man å skape ny vekst ved å gjennomføre en omstilling. Siden både Finland og Sverige begge hadde sterk eksportindustri, fikk de i praksis drahjelp fra at det var stor vekst i verdensøkonomien når de trengte det.

Skrekkeksempelet i motsatt ende er ikke overraskende Japan som ennå ikke har kommet seg ut av gjeldsfellen mer enn 20 år etter at boblen sprakk, skriver Aftenposten basert på analysen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.