– Det er meg du møter i valget neste år, sa hun i en duell med Ap-leder Jonas Gahr Støre i Arendal torsdag kveld.

Ap-lederen ble presset på uttalelser om at Norge kan gå i samme retning som USA med Solberg-regjeringen.

– Vi er ikke der i dag, Norge har ikke de tilstandene. Men kan vi komme dit? Ja. Vi har en regjering som har skattekutt som sin politikk og som ønsker privatisering i offentlig sektor, sa Støre.

– Annen politikk

Solberg parerte med at regjeringen fører en helt annen politikk enn det Trump legger opp til.

– Vi har en politikk som skal ta vare på vekstevnen vår. Vi har en politikk som skal ta vare på de svakeste. Jeg synes det hadde vært fint om vi diskuterte den norske politikken og ikke bringe inn Donald Trump, sa statsministeren, som harselerte med at Støre heller ville hatt møtt Donald Trump og Storbritannias tidligere statsminister Margaret Thatcher enn henne i valgkampen inn mot neste års valg.

Støre trakk fram at Sverige gjennom åtte år med Høyres søsterparti Moderaterna fikk langt større forskjeller i samfunnet, og advarte om at det samme kan skje i Norge.

– Det må ikke skje, for når de forskjellene først har kommet, er de svært vanskelige å reversere, uttalte han.

– Men det er heller ikke Sverige vi skal diskutere, det er Norge, parerte Solberg.

Vil ikke advare

Statsminister Erna Solberg (H) sa hun ikke ville advare amerikanerne mot å velge Donald Trump til president, i respekt for et annet lands demokratiske system. Hun sier samtidig at mange av hans uttalelser bekymrer henne.

– Mange av uttalelsene som Trump har hatt, har vært veldig bekymringsfulle, blant annet om NATO og atomvåpen. Jeg tror ikke dette er løsningene for USAs utfordringer. Men en norsk statsminister skal ikke advare eller støtte kandidater i andre land, sa Solberg.

Støre var på sin side helt klar. Han mener Trump er farlig:

– Det vi hører fra Trump er farlig. Det er farlig hvis vi får et USA som sier at NATO-solidariteten ikke gjelder, at folkeretten, klimaavtalen og handelsavtaler ikke gjelder. Og USA har et åpent demokrati, og vi kan si hva vi mener om dette. Og jeg mener han er farlig, sa Støre.

Solberg mener det er vanskelig å si om Trump mener alt han sier, eller om noen av utsagnene kommer fordi han driver et kynisk spill. (©NTB)

Følg markedet med DN Investor

Hør DNs podcast der vi blant annet diskuterer høsten i aksjemarkedet, utsiktene for rentekutt og om bunnen er nådd for norsk økonomi.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.

Les også:

Stortingsrepresentant ulovlig pågrepet

Telenor-sjef Sigve Brekke: Vimpelcom-salget er «i en planleggingsfase»

Blir størst i byggevarebransjen dnPlus  (+)

Anbefalt av DNTV:

Dette er dronen som forfølger deg
Slik gikk det da DN forsøkte å riste av seg norske Staakers nye drone.
01:07
Publisert:

Episode 4: Slik gikk det med Sunniva i Norseman Xtreme Triathlon
DNtv har fulgt Sunniva Dring (35) frem mot ett av verdens hardeste triatlon denne helgen. Her kan du bli med på hennes spektakulære ferd med 226 km svømming, sykling og løping fra Eidfjord til Gaustatoppen.
05:01
Publisert: