Det er mange og detaljrike lover i Norge. Politiet har ikke kapasitet til å etterforske mange av sakene som klages inn fra Skatteetaten, NAV og tollvesenet.

Juristforbundet foreslår derfor at de tre statlige etatene skal få ansvar for å etterforske sakene selv. Men da er forbundet på ville veier. Forslaget innebærer at en som er part i sak selv skal få etterforske den. Men det grunnleggende kjennetegnet på et sivilisert rettsamfunn er nettopp at etterforskning og påtale skal gjøres av et frittstående og uavhengig organ. Derfor er det bare Kongen i statsråd som kan overprøve riksadvokaten og påtalemyndigheten.

Staten er ikke en nøytral og overordnet institusjon uten egne interesser. Når staten krever inn skatt, er det fordi den vil ha penger.

DN skrev forrige uken om rettsaken mellom mellom it-gründer Hans Gudesen og skatteetaten om et skattekrav på over 200 millioner kroner. Gudesen måtte vente i ti år for å få vite hva saken egentlig handlet om, og da vedtaket ble skrevet ut hadde etaten makulert dokumenter den var basert på. Dagens Næringsliv har hatt en rekke artikler som har vist at skatteetaten har behandlet saker om frivillig momsegister, helt ulikt.

Skal en slik etat få etterforskningsmyndighet?

Eller Tolletaten. Dagens Næringsliv har skrevet om Mester Grønn som fikk 18 millioner kroner i toll på tollfrie blomster fra Afrika. Problemet var et feil kryss på et skjema. Nationen fortalte fredag om Felleskjøpet som får en tollsmell på 7,5 millioner for å ha ført import av erter til dyrefor på feil tolltariffnummer. Det finnes nemlig to ulike tariffnummer som gir null i toll. Felleskjøpet valgte feil.

Nav har et utall av saker som viser at etaten ikke har kontroll. Syke mennesker får ikke den inntektssikringen de har krav på.

Til tross for mange eksempler på en ubehagelig kombinasjon uorden og regelrytteri, er det slett ikke sikkert det er etatene som er hovedproblemet.

Det kan være lovene. Enhver som har forsøkt å lese tolltariffen eller trenge gjennom skatteparagrafer eller regelverket for trygd og pensjoner, vet hvor omfattende og ugjennomtrengelig det er. Kanskje er ikke etterforskningskapasiteten for liten. Det er bare for mange forbud, påbud og kompliserte regelverk.

Uansett er det uakseptabelt å la statlige etater etterforske saker de er part i.

Les også: Kriminelle rekrutterer hjelpere på egne nettsider (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.