Tidligere arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) ble arbeidsledig da han 16. desember i fjor ble erstattet av Anniken Hauglie (H) som arbeids- og sosialminister. Siden han verken hadde stortingsplass eller jobb å returnere til fikk han tre måneders etterlønn fra staten, 105.337 kroner i måneden, før skatt.

Tre dager før perioden med den utvidede etterlønnen skulle gå ut 16. mars, aksjonerer Robert Eriksson, skriver Adresseavisen.

Søndag 13. mars stifter han selskapet «Løkka i Livet AS», et rådgivings- og konsulentselskap for blant annet helse-, arbeidsmarkeds-, pensjons- og næringspolitikk. Dermed ble det opprettet sak hos karantenenemnda i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

– Tar vedtaket til etterretning

31. mars besluttet karantenenemnda å ilegge Eriksson seks måneders karantene, og i karantenetiden blir det gitt full lønnskompensasjon, tilsvarende lønnen Eriksson hadde som statsråd. Siden karantenetiden gjelder fra da han gikk av, utløser firmaetableringen til Eriksson karantenelønn i de tre månedene etter tre måneder med etterlønnen – fram til og med 15. juni.

Eriksson sier til NRK at han er forundret over at dette har blitt en sak.

– Jeg har fått en rekke enkeltstående henvendelser om jeg kan gjøre oppdrag for dem, og da er det min plikt som politiker ut fra det regelverket vi har å informere karantenenemda om det. Det er karantenenemda som avgjør om du skal få karantene eller ikke, og nemnda har nå vedtatt at jeg skal ilegges karantene til 15. juni, og det tar jeg til etterretning.

Eriksson sier han helst hadde sett at han ikke fikk karantene.

– Da hadde jeg vært i gang med mitt første oppdrag i den nye bedriften. Jeg skulle mye heller vært ute i arbeid enn å gå på vent.

Flere har startet konsulentselskap

Også tidligere Ap-statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen startet i sin tid konsulentselskap, fikk karantene og maks etterlønn fra regjeringen. Schjøtt-Pedersen gikk av som statsråd oktober 2013, og varslet at han ville starte konsulentselskap når hans tre måneder med etterlønn tok slutt. Dermed fikk han karantene og etterlønn i ytterligere tre måneder, den gang 99.589 kroner hver måned fram til 15. april 2014.

Schjøtt-Pedersen benektet overfor VG at målet med å opprette selskapet var å motta etterlønn i tre ekstra måneder.

Også fire andre i den rødgrønne regjeringen gjorde som Eriksson og Schjøtt-Pedersen.

Ifølge VG var dette tidligere helseminister og forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap), Tidligere justisminister Grete Faremo (Ap), tidligere statssekretær i Næringsdepartementet Roger Ingebrigtsen (Ap) og tidligere statssekretær ved Statsministerens kontor Erik Lahnstein (Sp).

Les også: Mitsubishi innrømmer utslippsjuks

Planlegger skipsfart i Nordvestpassasjen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv:
Donald Trump mener kappløpet allerede er avgjort
Donald Trump vant som ventet nominasjonsvalget i New York natt til onsdag norsk tid. På talerstolen etter seieren sa Trump at han er umulig å ta igjen og at det ikke er mye til kappløp mellom ham selv og Ted Cruz lenger.
01:16
Publisert: