Da programvareselskapet Mamut ifjor vinter begynte å beile til netthotellselskapet Active 24 , ble det bråk. It-selskapet 24Seven Office hadde nemlig akkurat inngått en for dem svært viktig avtale med Active 24.

Ifjor toppet konflikten seg med at 24SevenOffice sa opp avtalen, skrev en ny samarbeidsavtale med en konkurrent av Active 24, og truet Active 24-eier Mamut med et søksmål begrenset oppad til 200 millioner kroner. Dette søksmålet ble reist for forliksrådet.

Les mer om konflikten her

- Sakens fakta er at alt dette skjedde innen en knapp måned, sier kommunikasjonsdirektør i Mamut, Knut Ekern, til Dagensit.no.

Mamut avfeide da kravet som en fantasisum for et selskap som i 2005 omsatte for rundt 16 millioner kroner.

- Ikke uten risiko
Konflikten har rullet og gått siden den gang, og to nye kapitler har blitt skrevet hittil i år. I forrige uke meldte 24SevenOffice at de vil reise et søksmål for tingretten. I dag har Mamut og Active 24 forsøkt å sette punktum ved å forslå forlik i saken.

24SevenOffice-sjef Stian Rustad mener Mamuts forliksforslag er useriøst.

-Jeg mener det er ganske opplagt at Mamut har gått inn for å skvise oss ut av avtalen med Active24. Dette fører til et tap på kanskje flere hundre milllioner for oss, og så tilbyr de oss null! Hvor dumt jeg syns det er kan jeg nesten ikke få beskrevet, sier Rustad.

24SevenOffice svarer raskt ved å true med å øke erstatningskravet. Ifølge 24Seven Office har en uavhengig tredjepart gått gjennom søksmålet som del av en omfattende due diligence (finansiell gjennomgang og verdivurdering, red.anm) i selskapet. 24Seven Office bekreftet før jul at selskapet er i samtaler med flere store aktører, men ville ikke konkretisere hvem og om hva.

- Mange har ment at vårt erstatningskrav har vært for stort sett i forhold til omsetningen vår ifjor. Vi har hele tiden hevdet at det er irrelevant, og det er klart det er hyggelig å nå få bekreftet at vi har hatt rett av en tredjepart som nesten har flere økonomer og revisorer enn vi har ansatte totalt, sier Rustad.

Selskapet oppgir ikke hvem denne tredjeparten er.

24SevenOffices krav er basert på frafall av forventede fremtidige inntekter, beregnet ut i fra forventet antall kunder, gjennomsnittspris per kunde og hvor lenge hver kunde blir i selskapet i gjennomsnitt.

- Kjører kampanje
Ifølge Mamut har partenes advokater vært i kontakt med hverandre hele tiden, men 24Seven Office har likevel brukt også andre informasjonskanaler.

- De kommer med nye påstander i pressemeldinger som er løsrevne og ikke viser seg å stemme, sier Ekern, og viser til at 24Seven Office' sist varslede søksmål ifølge dem selv skulle reises 22. januar. Mamut og Active 24 har ennå ikke mottatt det.

Ifølge Ekern har både investorer og analytikere henvendt seg til Mamut med spørsmål om søksmålet, et søksmål som altså ikke finnes.

- 24SevenOffice må være innforstått med at det ikke er uten risiko å kjøre en slik kampanje mot et børsnotert selskap, sier Ekern.

Ifølge 24SevenOffice er den varslede stevningen er forsinket som følge av gjennomgangen av selskapet den siste tiden (due diligence).

Hanoa lyver
Rustad avviser at det har vært kontakt mellom partenes advokater hele tiden, slik Mamut hevder.

- Denne påstanden overrasker meg, sier Rustad.

- Vi har et brev datert 13. oktober som er den første kontakten mellom advokatene våre. Dette viser at Eilert Hanoa lyver, og livet har lært meg at lyver man om én ting lyver man gjerne om mer, sier 24SevenOffice-sjefen.

Rustad avviser også at selskapet har ført saken aggressivt gjennom media.

Røyk uten ild?
Kommunikasjonsdirektøren i Mamut, Knut Ekern, mener man kan stille spørsmål ved hvorfor 24SevenOffice via offentliggheten reiser krav mot Mamut, når de ikke benytter muligheten til å reise disse kravene i fora som har myndighet til å avgjøre saken.

Han viser blant annet til at Active 24 i november 2006 tilbød 24SevenOffice at saken kunne fremmes direkte for Tingretten, slik at saken skulle bli avgjort så raskt som mulig. Dette ble ifølge Mamut avslått av 24SevenOffice AS.

Søksmålet for tingretten som ble varslet i forrige uke er heller ikke fremmet.

- Søksmålet kommer. Hvis vi ikke hadde saksøkt dem nå hadde jeg fremstått som den største tullingen i norsk næringsliv noensinne, svarer Rustad.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.