Tirsdag skrev Stein Erik Hagen epost til Nasjonalmuseets direktør Audun Eckhoff, som Hagen i vår inngikk en omfattende kunstsamarbeidsavtale med.

«Du og Nasjonalmuseet må gjerne ta kontakt når saken om Nasjonalgalleriets fremtid er avgjort. Min innstilling er fortsatt at vi er positive til et samarbeid med Nasjonalmuseet, - helt uavhengig av utfallet om Nasjonalgalleriets fremtid,» skriver Hagen i eposten.

Dagbladet omtalte saken tirsdag.

Uavklart om Nasjonalgalleriet

Bakgrunnen er den uavklarte situasjonen rundt hva som skal skje med Nasjonalgalleriets bygning på Tullinløkka i Oslo når Nasjonalmuseets nybygg på Vestbanen i Oslo står klart i 2020.

I april kom Statsbygg med en anbefaling om at Nasjonalgalleriet bør overtas av Universitetet i Oslo og Kulturhistorisk Museum og brukes som et byuniversitet når det nye Nasjonalmuseumet åpner i 2020.

Spill for galleriet

Kunstkommentatorer har skrevet at Hagens samling nå benyttes i spillet om Nasjonalgalleriet, og det er denne mistanken som får Hagen til å legge kontakten med Eckhoff og Nasjonalmuseet på is.

På spørsmål fra DN om det ikke er dramatisk å gjøre dette på bakgrunn av synsing fra kunstkritikere, svarer Hagen:

«Det er ingen dramatikk i dette. Vil bare ikke bli oppfattet som en utpresser.»

Føler samlingen blir misbrukt

Spørsmålet om Nasjonalgalleriets fremtid og hvor Stein Erik Hagens kunstsamling skal ende til slutt, har den siste tiden blitt viklet tett inn i hverandre.

Orkla-eier og dagligvaremilliardær Stein Erik Hagen (60) har med kunsthistoriker Steinar Gjessings hjelp bygget opp en samling på rundt 2000 kunstverk, med en antatt verdi på vel en milliard kroner.

Hør DNs podcast om Pokemon Go, TV 2-avtalen og høsten i aksjemarkedet.

Les også:

Nedgang for Ylvis-brødrene etter tv-pause

Amerikanske konsumpriser på stedet hvil

Økokrim mener tiltalte gjorde alt for å skjule pengestrømmene  

Anbefalt av DNTV:

Dette er dronen som forfølger deg
Slik gikk det da DN forsøkte å riste av seg norske Staakers nye drone.
01:07
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.