Det skriver Aftenposten lørdag.

Stein Erik Hagen overtalte datteren til å flytte ut av landet. Det skulle vise seg å være lønnsomt.

- Det ble nok lagt litt press på henne.

Innrømmelsen fra Hagen kommer i boken «Steinrik», som Aftenposten-journalistene Steinar Dyrnes og Frank Lynum utgir mandag.

Hagen ble boende i Norge selv, mens to av barna, Caroline og Carl Erik, måtte flytte til Sveits.

Hagen hadde allerede plassert mesteparten av formuen i familieselskapet Canica. De tre barna, Camilla, Caroline og Carl Erik eide hver 30 prosent, mens Hagen selv eide de siste 10 prosentene. Når to av barna flyttet, kunne han dermed flytte 60 prosent av selskapet ut av Norge - uten selv å flytte.

- Jeg tvang dem ikke

I boken innrømmer han overfor forfatterne at barnas flytting ikke skjedde helt frivillig, eller på eget initiativ.

- I 2008-09 rammet også finanskrisen Norge, og forfatterne beskriver en bekymret Hagen som fryktet hvilke konsekvenser finanskrisen kunne ha for familieselskapet og formuen.

Frykten fra finanskrisen prikket ham i nakken og han bestemte seg: Formuen skulle ut av Norge og bort fra det han mente var en urettmessig skattebelastning.

Dermed kalte Hagen inn til familieråd.

Utgangspunktet var at ingen i familien ønsket å flytte. Likevel sier Hagen at etter at saken var lagt frem i det alvorlige familierådet, var det ikke vanskelig å bli enige.

- Om det var et press på barna? Jeg tvang dem ikke. Caroline og Carl Erik er veldig ansvarlige og har vokst opp med dette ansvaret. Det å velge å flytte, var ikke helt enkelt, men det gikk greit. Vi kunne fortsatt bodd i Norge, men da måtte vi ha tapt mye og måtte antagelig ha solgt noe for å kunne betale formuesskatten, sier Hagen til Aftenposten.

Barna ønsker ikke å kommentere innholdet i boken.

Har spart 1,4 milliarder

Dagens Næringsliv regnet ifjor ut at Hagen hadde spart 250 millioner kroner siden flyttingen i 2009. Dette er tall Hagen selv nærmest ler av.

- Du må nok legge til tallet én foran. Vi tjente 398 millioner bare det første året, sier Hagen til forfatterne av boken.

 

Hør DN-podcast om stigende boligpriser, jublende aksjonærer i landets største bank og hvorfor det er glade dager for forbrukerbankene.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en mail!

Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.
 

Anbefalt av DNtv:

00:00
Publisert:

Johaug: Jeg hadde ikke klart dette uten Nils Jakob
Therese Johaug forteller hvor mye støtten fra det norske folk, lagvenninnene og ikke minst kjæresten har betydd i den tunge perioden.
14:10
Publisert:

 

 

 

 

 

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.