– De vet nøyaktig hva de gjør, tvitrer Trump, som for tiden er på rundreise i Asia.

Flere titall prinser, ministre og andre innflytelsesrike personer ble pågrepet i helgen, anklaget for korrupsjon.

Trump understreker at han har stor tiltro til 82 år gamle kong Salman og landets 32 år gamle kronprins Mohammed bin Salman og hevder at noen av de pågrepne «har melket landet sitt i årevis».

Uavhengige observatører mener pågripelsene er et ledd i kronprinsens forsøk på å styrke sin egen makt.

President Donald Trump hilser på Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman under et møte i Riyadh.
President Donald Trump hilser på Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman under et møte i Riyadh. (Foto: Evan Vucci)

Arresterte motstandere

Blant de pågrepne er Salah Kamel, en av verdens rikeste menn og en kjent støttespiller for president Bashar al-Assad i Syria. Saudi-Arabia støtter flere av opprørsgruppene som forsøker å styrte Assad.

Nasjonalgardens øverstkommanderende, prins Mutaib bin Abdullah, er også pågrepet. Han har også markert seg som en motstander av støtten til syriske opprørere, samt til kronprinsens krigføring i Jemen.

– Han var den eneste prinsen i regjeringen som kunne utfordre kronprins Mohammed bin Salman åpent. Med ham ute av bildet, har kronprinsen fjernet alle rivaliserende fraksjoner, sier professor Stéphane Lacroix ved Sciences Po i Paris til Washington Post.

Al-Waleed bin Talal, en av Midtøstens rikeste menn, nummer fire i arverekken og en mulig rival til kronprinsen, er også pågrepet.

Flere av de øvrige som er pågrepet har åpent kritisert kongen og kronprinsen og regnes både som politiske og økonomiske rivaler.(Vilkår)