Omsetningsvolumet til detaljhandelsbedriftene steg 1,1 prosent fra november til desember ifjor, viser detaljomsetningstall lagt frem av Statistisk sentralbyrå i dag. Ifølge konsensus var det ventet en vekst på 0,7 prosent i denne perioden.

De ferske detaljhandelstallene ga ikke vesentlige markedsreaksjoner.

Gavekjøp
Butikker med salg av bøker, sportsutstyr, spill og leker bidro sterkt til veksten, med 3,6 prosent økning fra november til desember i fjor. Også bensinstasjonene bidro til veksten, og holder vi disse utenfor økte sesongjustert volum med 0,8 prosent.

Målt i verdi omsatte detaljhandelsbedriftene for 6,0 prosent mer i desember 2009 enn i desember 2008. Ser man bort fra bensinstasjonene, var veksten på 5,7 prosent i samme periode.

Kjøper flere biler
Husholdningens forbruk av varer økte med 2,1 prosent i denne perioden.

Uten justering for sesongvariasjoner var husholdningenes totale varekonsum 5,5 prosent høyere i desember 2009 enn i samme måned året før.

Det er i stor grad veksten i bilsalget og strømforbruket som trekker vareforbruksveksten sterkt opp. Disse varegruppene står for halvparten av veksten.

- Førstegangsregistreringen av biler er nå tilbake til nivåene vi hadde i 2007, før finanskrisen og før Norges Banks renteøkninger begynte å dempe forbruket, påpeker seniorøkonom Steinar Juel i Nordea i sin morgenrapport.

Registreringstallene for desember fulgte trenden de siste månedene og økte med 31,1 prosent sammenlignet med tallene for desember i 2008.

Les: Bilsalget 2009

Fra november til desember økte bilsalget med nærmere ti prosent ifølge SSB.

Se bildene av de mest solgte bilene i Norge i 2009:

Kald desember
En kald desember medførte at forbruket av elektrisitet og brensel sesongjustert var 6,6 prosent høyere enn måneden før.

Labert i november
Utviklingen i detaljhandelen fra november til desember må også sees i sammenheng med at nivået i november lå litt lavt sammenlignet med en beregnet trend.

I november falt detaljhandelen 1,2 prosent etter å ha steget rundt to prosent både i september og oktober.

Les: Shoppingnedtur

Her kan du sjekke detaljene i statistikken:

Detaljhandelen

Varekonsumet

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.