Bruktboligprisene steg 2,4 prosent i august sammenlignet med måneden før, viser statistikk fra Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF).

Korrigert for sesongvariasjoner var bruktboligprisene i august 1,1 prosent høyere enn i juli.

Prisene er nå 3,9 prosent høyere enn i august 2012.

- Årets august måned er sterkere enn normalt, tatt i betraktning de sesongjusterte prisene, sier Christian Vammervold Dreyer administrerende direktør i EFF.

Prisene endret seg slik på de forskjellige boligtypene, fra måneden før:

  • Eneboliger steg 2,5 prosent. Prisene i august 2013 var 4,7 prosent høyere enn i august 2012.
  • Delte boliger steg med 4,2 prosent. Prisene i august 2013 var 4,0 prosent høyere enn i august 2012.
  • Leiligheter steg med 1,6 prosent prosent. Prisene i august 2013 var 3,3 prosent høyere enn i august 2012.




- Disse tallene er helt som forventet. Vi tror på en helt vanlig høst. Hvis den skulle bli svakere enn vanlig er det fordi bankene nå har strammet inn kravene for de uten 15 prosent egenkapital, sier sjeføkonom Kjell Senneset ved Prognosesenteret.

- Merk at økningen kom etter en trolig værrelatert nedgang på 1,2 prosent i juli. Dermed er bildet fortsatt at boligprisene har flatet ut siden februar. Boligprisene var nå 3,9 prosent høyere enn i august i fjor. Dermed var tolvmånedersveksten uendret fra juli, skriver seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets i en kommentar.

Formidlingstid
Boligprisene har de siste månedene utviklet seg forskjellig i deler av landet. Mest har boligprisene steget i Tromsø, opp 9,4 prosent sammenlignet med august i fjor. Prisene har steget minst i Kristiansand, med en nedgang på 1,4 prosent sammenlignet med for 12 måneder siden.

Mest fart i salget er det i Trondheim. Der tok det i august i snitt 18 dager fra boligen ble lagt ut på Finn.no siste gang til den ble solgt.

Tregest går det i Agder-fylkene, der formidlingstiden var i snitt 62 dager.

I snitt for hele landet tok det 31 dager å selge en bolig i august.

Boligsalg
Det ble solgt 6.406 boliger i august i år, mot 6.280 i samme måned forrige år.

Det var 15 314 boliger til salgs i august, mot 13.554 i samme måned forrige år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.