Uken ventes å bli preget av tynne volumer i markedene.

I løpet av julehelgen har både Kina og Russland høynet styringsrenten.

"Litt merkelige tidspunkt, men kineserne valgte det kanskje i håp om at finansmarkedene i Vesten ikke skulle merke det", heter det i morgenrapporten fra Nordea Markets.

Hovedbegrunnelsen for den kinesiske renteoppgangen er inflasjonspresset i økonomien, og er en indikasjon på at yuanen vil tillates å gå gradvis noe sterkere fremover.

Markedsreaksjonene på renteendringen har imidlertid vært ganske svake til tross for tynne volumer i markedene mandag. Dette forklares blant annet med at en kinesisk renteheving har vært ventet en stund.

Fitch Ratings nedgradering av den langsiktige portugisiske kredittratingen, meldt sent lille julaften, kom heller ikke overraskende på markedet. Euroen styrker seg både mot kronen og dollar mandag morgen.

Lite endring
Kronen er lite endret mot dollar over julehelgen.

I Tyskland er renten på statsobligasjoner med ti års løpetid opp seks basispunkter til 3,032 prosent, mens tilsvarende portugisiske renter trekker stiger markert. Den portugisiske toåringen er uendret tross ratingnedgraderingen.

I Norge kommer statsrentene svakt opp i begge ender av kurven.

Det er ingen nevneverdige nøkkeltall på agendaen i dag. Tirsdag kommer det imidlertid en rekke makrotall fra Japan, samt indekser for både boligpriser og forbrukertillit i USA. Onsdag er tysk inflasjon det viktigste tallet å følge med på, mens det igjen kommer flere sentrale amerikanske tall på torsdag.

Fredag er markedene stengt i anledning nyttårsaften.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.