Mandag er ventet å bli en rolig dag med stengte amerikanske markeder og en tynn makrokalender. Norges Banks forventningsundersøkelse er ventet å være ganske lik den forrige og sentralbanksjef Svein Gjedrems tale er heller ikke ventet å gi nye indikasjoner.

Markedsstemningen ble noe mer optimistisk i løpet av forrige uke og fikk ytterligere et løft mot stengetid fredag da den amerikanske arbeidsmarkedsrapporten kom ut bedre enn fryktet.

Rentene opp
Ifølge DnB Nor Markets steg de norske swaprentene nær 40 basispunkter i løpet av forrige uke.

De lange europeiske statsrentene beveger seg svakt ned mandag, mens de kortere rentene faller noe mer. Den tyske toåringen er ned tre basispunkter.

I Hellas har toåringen kommet ned 181 basispunkter den seneste uken, mens tilsvarende spanske renter er ned 16 punkter. Også de lengre rentene har falt litt tilbake over uken, mens de har trukket opp i Tyskland og Frankrike.

Sterkere krone
Kronen har styrket seg over helgen og oppgangen fortsetter mandag morgen, mens den amerikanske valutaen kommer noe ned både mot euro og krone.

Den kvartalsvise forventningsundersøkelsen fra Norges Bank og sentralbanksjef Svein Gjedrems tale for Center for Monetary Economics (CME) er dagens eneste makrobegivenheter.

"Gjedrem pleier å bruke disse foredragene til å diskutere viktige problemstillinger i penge- og kredittpolitikk. De seneste årene har han naturlig nok tatt for seg de nye problemstillingene som finanskrisen har brakt med seg. Imidlertid har han ikke hatt for vane å lette på sløret over eventuelle planer for umiddelbare endringer i pengepolitikken", skriver sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets.

Siste tale til gjengen
Sjeføkonomen utelukker imidlertid ikke at Gjedrem "har noe ekstra på lur" da foredraget er hans siste for CME som sentralbanksjef.

Økonomene i Nordea Markets venter ingen overraskelser.

Forventet lønnsomhet er ventet å være viktigste del av dagens inflasjonsrapport. Forventingene til pris og lønnsutviklingen vil ikke få særlig fokus før verdensøkonomien er nærmere normalisering. Rapporten gir normalt ingen markedsbevegelser.

De amerikanske markedene er stengt i anledning Labor Day mandag. Den japanske sentralbanken startet sitt rentemøte i dag og publiserer beslutningen tirsdag.

Internasjonalt er det ikke de store nøkkeltallene på kalenderen denne uken. Onsdag offentliggjør Federal Reserve Beige Book og på torsdag er det rentemøte i Bank of England. I Norge publiseres konsumprisindeksen for august på fredag.

"Potensialet for at disse tallene alene skal dra markedet er nok likevel moderat", mener økonomene i DnB Nor Markets.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.