Mens våre naboer i eurosonen går en tøff høst i møte, fortsetter Norge i fint driv. Det samme gjør kronen. Den har styrket seg kraftig mot blant annet euro det siste året, og nå mener analytikerne i Handelsbanken at kronen vil knuse tidligere toppnoteringer mot euroen.

- Hvis våre prognoser slår til har kronen aldri vært sterkere mot euroen, sier valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken til DN.no.

Kronen handles onsdag formiddag til 7,30 mot euroen, og det er nivåer man må helt tilbake til januar 2003 for å finne. Kronens aller sterkeste notering mot euroen var på 7,21 den 9. januar 2003.

Justerer prognosene
Nå justerer Handelsbanken sine valutaprognoser, Ifølge en dagsfersk oppdatering venter Handelsbanken en stadig sterkere krone.

De neste tre månedene venter Handelsbanken en kronekurs på 7,25 mot euroen, og at den neste seks vil styrke seg ytterligere til 7,20 kroner per euro. De neste tolv månedene tror Handelsbanken at krone vil handles til 7,10 mot euroen.

- Dette sier mye om den dårlige situasjonen i Europa, men også mye om at norsk krone er etterspurt og vil være det også fremover, sier Knudsen til DN.no.

Også Sparebank1 Markets seniorøkonom Shakeb Syed har revidert sine sine prognoser i dag.

- Det er veldig sterke kronekurser vi snakker om her, sier Syed til DN.no.

Han har justert ned sine forventninger på tre og seks måneders sikt med 10 øre siden prognosene han utarbeidet i midten av juni, men venter ikke at kronen skal bli fullt så sterk mot euro som det Handelsbanken ser for seg.

Tiltrekker seg investorer
Nyhetsbildet har i lang tid vært preget av et Europa i krise, men krisen er på langt nær over. Fortsatt sliter flere euroland med kraftig stigende statsrenter, uhåndterbar statsgjeld, lav vekst og høy ledighet.

Norge har i stor grad gått klar av uroen, og kronen fremstår for mange investorer som en attraktiv plassering.

- Kronen er et godt alternativ til euroen slik den er i dag. Vi tror også at det vil bli utfordrende for euroen fremover, sier Knudsen.

Den norske kronen vil trolig også fortsette å tiltrekke seg investorer som i økende grad ønsker å diversifisere sine plasseringer bort fra særlig euro, mener Handelsbankens analytikere.

Også Syed mener at kronestyrkelsen i stor grad handler om at den er et godt alternativ til euroen.

- Vi tror på en fortsatt sterk kronekurs fordi det ikke er noe særlig sentiment for euroen om dagen, sier Syed til DN.no.

Han peker også på at mange foretrekker å investere i kronen når det er risikoaversjon i markedene, men ikke i ekstrem grad. Syed oppfatter at dette er situasjonen i dag. Dersom aversjonen er svært høy vil mange foretrekke å sette penger i større og mer likvide valutaer, som amerikanske dollar og japanske yen.

Tror ikke på nye rentekutt
Syed tror også at rentedifferansen mellom Norge og eurosonen kan bidra til å styrke den norske valutaen i tiden fremover.

- Jeg tror ikke på videre kutt fra Norges Bank, men det er godt mulig at den europeiske sentralbanken kan kutte mer. Det kan i seg selv bidra til at kronen styrker seg mot euro, sier han til DN.no.

Lite som kan rokke utviklingen
Ifølge Handelsbankens valutaanalytiker er det i hovedsak et kraftig fall i oljeprisen som kan føre til at Handelsbankens prognoser ikke slår til.

- Da snakker vi om et fall så kraftig at det fører til at man får mindre tro på utviklingen i norsk økonomi fremover, sier Knudsen.

I andre kvartal falt oljeprisen med over 20 prosent, men kronekursen holdt seg forholdsvis stabil mot euroen.

- Vi tror dermed at det er et ganske stort fall som må til, sier Knudsen.

Norge lite påvirket
Heller ikke situasjonen i Europa vil få Norge ut av kurs.

- Inntil videre ser Norge ut til å være relativt lite påvirket. Det er særlig fordi olje og gassektoren holder veksten i norsk økonomi oppe, sier seniorøkonom Kjersti Haugland til DN.no

Dersom Europa "hangler videre", tror DNB Markets at norsk økonomi fortsetter å gjøre det godt i forhold til omgivelsene.

- Slurer det videre i Europa er det grunn til å se lyst på utviklingen i Norge, sier Haugland.

DNB Markets jobber nå med valutaprognosene sine, frem mot rapporten Økonomisk utsikter som offentliggjøres 22. august.

DNBs nåværende prognose er en krone som om en måned står i 7,60 mot euroen. Mot slutten av året tror de at kursen har falt til 7,50 kroner for en euro.

Handelsbankens nye valutaprognoser, kronen mot euro:



Sparebank 1 Markets nye valutaprognoser, kronen mot euro:

Les også: - Nå skal vi ut og shoppe til det er fullt i bilen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.