Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) offentliggjorde i dag sin risikovurdering. Der fremkommer det blant annet at norske virksomheter, offentlige og private, er svært lite bevisste på hva slags informasjon de gjør lett tilgjengelig på internett.

- Mange virksomheter er ikke forsiktige nok når de legger informasjon på nett. Enkelte legger ut sensitiv informasjon på for eksempel hjemmesiden, sier rådgiver i NSM, Hans Morten Synstnes.

Ifølge NSM er dette svært alvorlig fordi Politiets sikkerhetstjeneste vurderer etteretningstrusselen mot norske interesser som betydelig. Dette er i følge NSM en alvorlig tilstand som må spore til en målrettet innsats for å beskytte sikkerhetsgradert og annen sensitiv informasjon.

Serverer sensitiv informasjon
Stikkprøver NSM har gjort viser at norske virksomheter blant annet legger ut opplysninger om sikkerhetstiltak, beredskapsplaner, handlemønstre i krisesituasjoner og sårbare punkter. Dette er informasjon som kan skade virksomheten, både forretningsmessig og i forhold til trusler og spionasje.

- Vi mener virksomhetene må bli mye flinkere til å verdivurdere informasjonen, skille mellom sensitiv og ikke-sensitiv informasjon. De må i det minste vurdere informasjonen i forkant, sier Synstnes.

Synstnes mener også at virksomhetene må være klar over at informasjon kan settes sammen og gi et oversiktsbilde som kan være farlig i gale hender.

Terror, spionasje og sabotasje
NSMs risikovurderinger er grunnlag når overordnede myndigheter skal gjøre seg opp et bilde av hvilke sikkerhetsutfordringer NSM og norske virksomheter står overfor.

Utfordringene er knyttet til den defensive forebyggingen mot terror, spionasje og sabotasje, skriver NSM.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.