Statoils sjeføkonom, Eirik Wærness, venter at frikoblingen mellom spotprisen på olje og de fundamentale forholdene i markedet vil fortsette fremover. Han tror oljeprisen skal opp på mellomlang sikt.

Det sier Wærness til TDN Finans torsdag.

- Situasjonen nå er et eksempel på at det er vanskelig å forklare oljeprisen med fundamentale forhold, sier Wærness.

Han viser til at det fremdeles er for høye lagre, og at det har vært vekst i lagrene mens prisen har steget.

- Det er mye psykologi, mye papirhandel og mye rart i markedet som bidrar til å frikoble spotprisen akkurat nå fra fundamentale forhold. Det vil du se fremover også, sier Wærness.

Wærness sier det er mange ting som tyder på at oljeprisen på mellomlang sikt skal opp.

- Når markedet strammer seg til er vanskelig å predikere. Fundamentalt sett skal markedet strammes til fremover, etterspørselsveksten fortsetter og produksjonen vil ikke vokse like raskt som den har gjort, sier Wærness og legger til at det er vanskelig å si hva utslaget på prisen blir.

I rapporten skriver Statoil at markedet går mot «en ny type prisvolatilitet».

- På mellomlang sikt har vi fått en ny type fleksibel produksjonskapasitet, som vi tidligere trodde kun Opec hadde, sier Wærness og viser til amerikansk skiferolje.

Så lenge skiferoljeproduksjonen i USA har en underliggende vekst har markedet fått et element som kan justere produksjonen ganske raskt opp og ned, mener han. Det kan bidra til å dempe prisvariasjonene.

Wærness sier det er usikkert hvor lenge dette vil vare, og det er avhengig av hvordan teknologien utvikler seg og skiferoljeproduksjonen ellers i verden.

- Det er også avhengig av hvilken adferd Opec legger seg på. Fortsetter de å fokusere på markedsandel, som nå, så vil det være en periode der vi ikke kommer inn i det prisbåndet der den type fleksibilitet er relevant (..) I USA vil skiferolje nå toppen ute på 2020-tallet, og da er ikke muligheten til å justere produksjonen så stor, sier han.

 

Les også: Oljejobbene forsvinner: - Vi er alle veldig bekymret

Statoil varsler kraftig fall

Shipping-fest i hovedstaden: - Vi gleder oss

Skattesjefen: – Desperat jakt på grep mot svart økonomi(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.