Oslo Børs noterte årsbeste etter bred oppgang mandag. Samtidig steg oljeprisen til høyeste nivå på ett år.

Brent 1. posisjon ble handlet rundt 53,5 dollar pr fat ved stengetid på Oslo Børs mandag. Kontrakten har ikke sluttet på 53-tallet siden 8. oktober i fjor, da den stengte på 53,05 dollar pr fat.

Dagens oppgang i oljeprisene ble blant annet drevet av uttalelser fra Saudi-Arabias energiminister Khalid Al-Falih og Russland president Vladimir Putin. Begge uttaler seg positivt rundt å begrense produksjonen av olje og håper på en avtale på Opec-møtet i november.

Sparker igang i USA

Alcoa legger som det første store selskapet denne resultatsesongen frem tredjekvartalsrapport tirsdag. Fra og med neste uke starter sesongen på Oslo Børs. Strateg Paul Harper i DNB Markets viser til at estimater for tredje kvartal samlet sett er ned hele 18,4 prosent sammenliknet med samme kvartal i fjor, basert på samme indekssammensetning.

- Det er en blanding av tungvektere som trekker estimatene ned, DNB, Statoil, Hydro og Yara er de fire aksjene som faller mest på årsbasis. Det er noen aksjer som trekker i motsatt retning med positiv utvikling blant annet Marine Harvest og Norwegian, men fallet blir allikevel stort da noen tungvektere har en såpass stor nedgang, sier Harper til TDN Finans.

Strategen sier videre at ifølge konsensus er dette kvartalet er det siste i rekken av negative kvartaler på årsbasis.

- Fjerde kvartal ser bedre ut enn tredje kvartal, og i tillegg var fjerde kvartal veldig dårlig i fjor, så det ser ut som bunnen er nådd for denne gang.

Harper sier videre at kronestyrkelsen slår ut negativt på estimatene, og at for alle som rapporterer i dollar er det en tre prosent motvindeffekt siden slutten av august i tillegg til de eventuelt underliggerne endringene i estimatene.

- På grunn av hedging tar det lenger tid før valutaeffekten på de underliggende tallene slår ut, så man ser ikke effekten av det før neste år, sier han.

Harper legger til at DNB Markets sine estimater er under konsensus i Statoil og Yara, men det ikke er alle som har oppdatert tredjekvartalsestimatene, så det kan hende konsensus faller frem til rapporteringen.

- Vi tror at konsensus har noe nedsiderisiko i forkant av tallene. Endringene i Statoil-estimatene i oktober har vært nedjusteringer. Det er små endinger, men endringene er litt på minussiden. Total sett er Statoil-estimatene i kroner fem prosent lavere siden slutten av august, men over halvparten av den nedjusteringen er valutaeffekter, sier han.

Ser sterkere krone

J.P. Morgan endrer sine prognoser for norske kroner fremover og venter nå at én euro vil koste 8,9000 kroner ved årsslutt, mot den tidligere prognosen på 9,1500 kroner. Ettårsanslaget endres til 8,7000 kroner pr euro, fra tidligere 8,9000 kroner.

J.P. Morgan venter en sterkere kroneutvikling enn tidligere som følge av de seneste anslagene fra Norges Bank samtidig som Opec-signaler støtter en sterkere oljepris, som igjen er støtter en sterkere kronekurs. Brent-oljeprisen anslås til 52 dollar fatet ved utgangen av 2016, stigende til 60 dollar fatet ved utgangen av 2017, melder Bloomberg News.

Opptur for Grieg Seafood

Sjømatindeksen steg 1,94 prosent på Oslo Børs mandag, og aller mest blant de norske oppdrettsselskapene steg Grieg Seafood, som endte opp 3,5 prosent. Analytiker Lage Bøhren i Carnegie mener at dette reflekterer at Grieg-aksjen har vært priset betydelig lavere enn konkurrentene over lang tid på grunn av svakere operasjonell historikk og høyere kostnader. Han mener imidlertid at markedet nå begynner å bli klar over potensialet til selskapet.

- Vårt hovedsyn er at Grieg har et av største potensialene til å forbedre kostnadene sine og er samtidig en av de få oppdretterne som kan øke volumene de neste årene, både gjennom nye konsesjoner og bedre utnytting av eksisterende konsesjoner Det virker som om markeder er i ferd til å oppdage det, sier Bøhren til TDN Finans.

Carnegie har Grieg Seafood som et av våre toppvalg i sjømatsektoren med kjøpsanbefaling og kursmål 86 kroner

Pareto Bank tok av

Ellers var Pareto Bank opp 6,1 prosent til 36,50 kroner mandag. DNB Markets var ute med en oppdatering på selskapet, som er legger frem kvartalstall 20. oktober.

Meglerhuset venter at Pareto Bank vil oppnå en egenkapitalavkastning på rundt 14 prosent for perioden 2015-2018.

«Vi mener dermed aksjen ser attraktiv ut ved en P/E på rundt 7 og en Pris/Bok på 1,0 basert på estimatene for 2017», skriver meglerhuset i en oppdatering mandag.

De har en kjøpsanbefaling på Pareto Bank med et kursmål på 39 kroner pr aksje.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 1,61 prosent til 639,55 poeng, omsatt for 2,90 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.