Norges Bank mener at fallet oljeprisen vil føre til lavere leteaktivitet og investeringer på felt i drift enn i forrige Pengepolitisk rapport. De legger videre til grunn at enkelte utbyggingsprosjekter, som i forrige rapport var ventet å bli satt i gang i løpet av prognoseperioden, vil bli utsatt som følge av nedgangen i oljeprisen.

Det fremgår av Pengepolitisk rapport fra Norges Bank torsdag.

Nedgangen innen feltutbygging dempes av at feltene Johan Sverdrup og Maria bygges ut de neste årene, skriver sentralbanken.

Norges Bank legger videre til grunn at utbyggingen av feltene Vette og Zidane vil komme i gang i løpet av 2016 og at prosjektet Snorre 2040 vil settes i gang i løpet av 2018.

Sentralbanken nevner i inneværende rapport ikke utbyggingen av Johan Castberg-feltet innenfor prognoseperioden.

I forrige Pengepolitisk rapport la sentralbanken grunn at utbyggingen av Johan Castberg-feltet i Barentshavet vil starte mot slutten av 2018, mens i årets første rapport var utbygging ventet å starte i andre halvår 2017. I forrige rapport var Snorre 2040-prosjektet ventet å starte mot slutten av 2017.

«Samlet anslår vi at utgiftene til feltutbygging vil falle med 15 milliarder kroner i år og med ytterligere 10 milliarder fra 2015 til 2018», heter det.

Oppgradering av eldre felt har bidratt til høye investeringer de siste årene, men Norges Bank ser ikke like stort behov for oppgraderinger fremover.

«Innsparingstiltakene i oljeselskapene bidrar også til at investeringsutgiftene på felt i drift reduseres i løpet av prognoseperioden», heter det.

Videre vil nedgangen i oljeprisen vil bidra til å redusere leteaktiviteten betydelig fra 2014 til 2016, fremgår det.

«Lavere etterspørsel etter borerigger har ført til at riggratene har falt markert. Det vil etter hvert gi lavere borekostnader, som igjen kan bidra til at letingen tar seg noe opp igjen mot slutten av prognoseperioden», heter det.

DN Direkte gi deg det du trenger å vite om rentemøtet: Følg DN Direkte her

Se DNtv: - Vi har den beste hybridteknologien

- Vi har den beste hybridteknologien
Lexus satser på at den nye generasjonen av hybridbilen RX 450h blir en bestselger.
01:18
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.