Statoil har gjort gass- og oljefunn ved boring av undersøkelsesbrønnene 34/10-54 S og 34/10-54 A ved Valemonfeltet i Nordsjøen.

Det opplyser Oljedirektoratet i en melding fredag.

Foreløpige beregninger av samlet størrelse på funnene er 3 og 12 millioner standard kubikkmeter utvinnbare oljeekvivalenter.

Partnerne vil vurdere å knytte funnene opp til Valemonfeltet.

Brønn 34/10-54 S påtraff en 74 meter brutto gasskolonne i Tarbert-, og i øvre Nessformasjonen i midtre jura, hvorav 20 meter i sandsteiner med dårlig til god reservoarkvalitet. I midtre og nedre Nessformasjonen ble det påtruffet en 45 meter oljekolonne, hvorav 16 meter i sandsteiner med god reservoarkvalitet.

I Etiveformasjonen i midtre jura, ble det påtruffet 7 meter med sandsteiner av god reservoarkvalitet, men disse er vannførende. I umiddelbart underliggende reservoarbergarter, i Rannochformasjonen i midtre jura, ble det påtruffet en 38 meter kondensatkolonne i sandsteiner med dårlig reservoarkvalitet. I tillegg ble det påtruffet kondensat i midtre jura sandsteiner med dårlig reservoarkvalitet i Cookformasjonen, ifølge direktoratet.

Brønn 34/10-54 A påtraff en om lag 100 meter brutto gasskolonne i sand av uspesifisert jura alder og i Brentgruppen, hvorav 40 meter i sandsteiner med dårlig reservoarkvalitet. I Nansenformasjonen i nedre jura ble det påtruffet en 38 meter gasskolonne, hvorav 32 meter i sandsteiner med dårlig til god reservoarkvalitet.

Det ble videre i Eirikssonformasjonen i nedre jura påtruffet en 77 meter gasskolonne, hvorav 31 meter i sandsteiner med dårlig reservoarkvalitet. Petroleum ble også påtruffet i midtre jura og nedre jura sandsteiner med dårlig reservoarkvalitet i Cook- og Raudeformasjonen, men det er foreløpig uavklart om det er olje, kondensat eller gass, ifølge meldingen.

Statoils eierandel i utvinningstillatelsene i Valemon Unit er 53,775 prosent, Petoro eier 30 prosent, Centrica Resources eier 13 prosent, og Shell eier 3,225 prosent.

Les også:
- Markedet begynner sakte å tro at olje vil begynne å flyte igjen
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.