Analytikere ser på Statoils salg av de gjenstående eierinteressene i Shah Deniz utenfor kysten av Aserbajdsjan som positivt.

Oljeselskapet venter å bokføre en salgsgevinst på over én milliard dollar i 2015, opplyser informasjonssjef Knut Rostad i Statoil.

«Vi synes dette er en god avtale for Statoil. Shah Deniz er en eiendel med lav avkastning og betydelig prosjektrisiko, og den strategiske verdien for Statoil er begrenset. Videre frigjør transaksjonen en signifikant mengde kapital», skriver Carnegie i en oppdatering.

Les også: Reduserer Statoils investeringsbehov med 28 mrd.

Handelsbanken Capital Markets mener lavere fremtidige investeringsforpliktelser som følge av salget sikrer Statoils utbytte i 2014, 2015 og 2016, selv med dagens oljepriser.

«Vi mener det er positivt at Statoil selger seg ut av et slikt gassprosjekt, da det reduserer internasjonal aktivitet og gasseksponeringen», skriver Handelsbanken.

Meglerhusets anslag innebærer en gevinst på 2,30 kroner per aksje og en resultatreduksjon på 0,30 kroner per aksje på kort sikt.

Pareto Securities viser også til at salget reduserer risiko for utbyttekutt, og beholder estimatet om utbytte på 7,50 kroner i 2015 uendret.

DNB Markets har salgsanbefaling på Statoil, men antyder at markedet trolig vil tolke salget som positivt.

Statoil-aksjen spretter opp 1,26 prosent til 160,30 kroner på en positiv Oslo Børs mandag.

Les også:
Statoil selger for nær 15 milliarder i Aserbajdsjan
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.