I over 30 år har Ingvar Kamprad og hans kone Margaretha bodd i den ene halvdelen av et lite hus i en liten sveitsisk landsby ved navn Epalinges, rett nord for Genfersjøen. Derfra har han styrt sitt internasjonale møbelimperium, skriver Dagens Næringsliv.

80 år gamle Kamprad nyter godt av en usedvanlig gunstig skatteordning som er spesiallaget for søkkrike utlendinger.

Gjerrigknarken
Ingvar Kamprad går for å være en førsteklasses gjerrigknark i Epalinges. Mannen som er god for 180 milliarder kroner kjører en 17 år gammel Volvo og anstrenger seg for å finne det beste tilbudet når han kjører til butikken for å handle mat.

– Mannen kan regne. Det er det ingen tvil om. Mange snakker stygt om Kamprad fordi han ikke er særlig gavmild med kommunen, sier butikksjef Claude-Alain Chevalley i lavprisbutikken Pick Pay til DN.

I de litt dyrere spesialforretningene i landsbyen kommer aldri Kamprad.

– Ja, det er riktig at jeg er gjerrig. Jeg er stolt over dette ryktet, har Ingvar Kamprad tidligere uttalt.

11 fotballdrakter
– Noe av hensikten med den gunstige skatteordningen som tar utgangspunkt i boligen, er at de rike personene som flytter til kommunen skal bidra med noe til lokalmiljøet.Kamprad har aldri bidratt med noe som helst, sier landsbyens ordfører Yvan Tardy med oppgitt mine til DN.

– Med unntak av én gang. Den gangen sønnen hans deltok i det lokale fotballaget. Da gikk Kamprad med på å betale for draktene til alle spillerne – tilsammen 11 stykker. Reservespillerne måtte klare seg uten, sier Tardy.

Ingen rabatt
En nyopprettet barnehage i landsbyen håpet imidlertid forgjeves på å få rabatt på innkjøpet av møblene.

-De tilbød å reklamere for Ikea i barnehagen mot å få en symbolsk rabatt – kanskje på 5000 kroner. Det kom aldri noen respons fra Kamprad. Barnehagen valgte til slutt å kjøpe møblene et annet sted, sier Tardy.

Miniskatt
Etter det DN erfarer, betaler Ingvar Kamprad under en halv million kroner i skatt til den sveitsiske kommunen årlig. De totale skatteutgiftene til mannen som er god for 180 milliarder kroner, overstiger ikke en million kroner i året.

Les hele den utrolige historien om Ingvar Kamprad i lørdagens utgave av Dagens Næringsliv.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.