Jan H. Syvertsen er generalsekretær i norske båteieres interesseorganisasjon som organiserer cirka 150 båtforeninger landet rundt. Han var sentral i konverteringen av Kjell Inge Røkkes svenske båtsertifikat til et norsk.

Positiv
En slik konvertering var ikke noe som var vanlig å gjøre for båtforbundet.

- Min umiddelbare reaksjon var at jeg synes det var veldig positivt at han ønsket å få dette i orden etter norske regler. Jeg må tilstå at jeg hadde en viss sympati for Røkke ut fra det mediapresset han hadde da. Og jeg ønsket å bistå Røkke, fortalte Syvertsen da han vitnet i Oslo tingrett tirsdag formiddag.

Takket
Røkke ringte i ettertid selv og takket Syvertsen for hjelpen.

Syvertsen fortalte at han på det tidspunktet gikk nøye gjennom alle papirene han fikk overlevert angående Røkkes sertifikat og kvalifikasjoner.

Det han ikke gjorde var å dobbeltsjekke med Claes Pallin riktigheten av de datoene som var oppgitt for kurs i Røkkes svenske sertifikat.

- Papirene var utstedt av en svensk sjøfartsinspektør. Jeg ville anse det som uforskammet å ringe en svensk sjøfartsinspektør og spørre om disse datoene, sa Syvertsen.

Stolte på Pallin
Så du stolte på han som svensk embedsmann, spurte aktor.

- Ja, jeg hadde ingen grunn til noe annet.

Syvertsen hadde ikke på dette tidspunkt eller tidligere vært i kontakt med Pallin eller Kjell Inge Røkke. Det var Erik Øye som overleverte dokumentasjonen om Røkke til båtforbundet og Syvertsen beskriver Øye som en budbringer i denne prosessen.

Vet hva de gjør
Øyes advokat Tom A. Thorkildsen ville vite om det generelt var et stort problem at mange fører store båter uten sertifikat.

- Det store problemet er nok ikke de som fører båter fra 50 fot og oppover, men dem som fører mindre. De som anskaffer fartøyer over 50 fot vet hva de gjør - de fleste av dem i alle fall, sa båtforbundets generalsekretær.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.