- Det var rett og slett ikke lønnsomt å bygge ut i flere av områdene, sier Unni Farestveit, konserndirektør forretnignsområdet marked i Agder Energi.

Totalt 70 selskaper har bygget ut høyhastighets fibernett i Norge. Investeringene passerte allerede i 2008 seks milliarder kroner, og tapene ut 2009 skal være på hele 2 milliarder kroner, med investeringer på rundt 7,5 milliarder kroner. Dette er konklusjonene i en ny rapport fra Norsk Telecom.

Les også:
Pris per kunde: 30.000 kroner
Er dette verdens dyreste bredbånd?
Debatt:- Fibernett verdt hvert øre

Nå har to av de største spillerne tråkket kraftig på bremsen. BKK har stoppet all utbygging til privatpersoner, og Agder Energi har skrudd ned tempoet kraftig. Eierne er bekymret for lønnsomheten, og ser ikke lenger på fibernett som et naturlig satsingsområde for et energiselskap.

Det er vel og merke stor forskjell på bygging til private og bedrifter. Bygging til bedrifter, skoler sykehus og andre offentlige aktører går videre.

Demontrasjoner mot fiberstopp
Fiber har definitivt sine tilhengere, og byggestoppen hos BKK har ført til både demonstrasjoner mot Bergen kommune og Facebook-kampanjer. Men finansbyråden i Bergen mener beslutningen var godt begrunnet, også med en ekstern rapport.

Byrådet fikk i fjor sommer laget en rapport fra Norden fondsmeglerforretning, og konklusjonen var klar. Markedet er endret og eventuelle konkurransefortrinn en lokal energiaktør tidligere har hatt, er betydelig redusert. En investering ville ha i seg store risikoelementer og bredbånd ble i lys av dette heller ikke lenger vurdert til å være en naturlig tilleggstjeneste til BKK sin drift som energiselskap.

-Det ville innebære en betydelig risiko for BKK å satse på en virksomhet der teknologien endrer seg så raskt. Dessuten mener vi at fiber ligger utenfor kjernevirksomheten til BKK. At styret i BKK nå har valgt å legge ned fibersatsingen bekrefter dette, slår finansbyråd Harald Victor Hove fra Høyre fast.

Beslutningen om å stoppe var en kampsak og tok tid. Bergen kommune ga våren 2009 BKK seks måneder på seg til å skaffe en finansieringspartner for videre utbygging. Da det ikke lyktes var det kroken på døra.

- Det var eierne som ønsker å eksponere seg mindre på det området, sier Atle Netland, konsernsjef i BKK.

Gir fiber til hjem lønnsomhet?
BKK fortsetter utbygging til bedrifter og offentlige institusjoner, men har full stopp for privat fiber. Deres kollegaer i Agder Energi var tidligere ute med å bremse satsingen privat, men har ikke skrudd helt igjen. Fiber til bedrifter og det offentlige er derimot lønnsomme nesten fra første dag, ifølge Farestveit i Agder Energi.

- Men gir fiber til private hjem lønnsomhet?
- Det er en tung, langsiktig investering. Men vår vurdering er at det er lønnsomt på sikt, sier Atle Netland, konsernsjef i BKK. Han viser til eierne for å forklare hvorfor satsingen er skrinlagt.

Han påpeker at det alltid er usikkerhet rundt svært langsiktige investeringer.

- Det er ingen som kan garantere noe 25 år frem i tid, sier han.

Han har tro på at dette er fremtidens medium for telekom og blir et must for alle snart.

Farestveit i Agder Energi mener også at fiber til hjem kan være lønnsomt, selv om satsingen er betydelig redusert.

- Du kan ikke bygge fiber til alle med lønnsomhet, du må være selektiv, sier hun og peker på at det er viktig å sikre seg at mange i hvert område blir kunder, og at områder som nybyggefelt, borettslag og tettbygde villastrøk er lønnsomme.

– Kommer du litt lenger ut finner vi det vanskelig, sier hun.

For at fiberutbygging til flere av Norges hjem skal ta av tror hun man må se på rammebetingelsene. Dette handler ikke bare om offentlig støtte, men i stor grad om regler som i dag gjør utbygging dyrt.

- Jeg savner en helhetlig og overordnet tenkning når det gjelder fremføring av infrastruktur fra myndighetenes side. I dag er det ingen samordning, dette er overlatt til f.eks den enkelte kommune, jernbaneverket, vegvesen og eventuelt grunneiere, noe som gjør det uforutsigbart og fordyrende, sier hun.

Hvordan er regnestykket?
Farestveit mener Norsk Telecoms rapport tar feil når det gjelder langsiktig lønnsomhet.

- Vi skal gå i pluss til neste år, sier hun, men innrømmer at dette regnestykket inkluderer mer lønnsomme bedriftskunder i tillegg til privatkunder.

Men hva skal til for å gjøre fiber lønnsomt? Hvordan ser regnestykket ut og hvor langsiktig er det? Det vil verken BKK eller Agder Energi ut med. Norsk Telecom har regnet ut at kostnaden per hjem så langt er på 30.000 kroner i snitt. Dette lar seg ikke forrente med dagens priser, mener analytiker Ole Petter Kjerkreit i Enskilda.

Farestveit vil ikke si hva smertegrensen per hjem er, men sier prisen gikk for høyt allerede før finanskrisen. Mange skulle bygge ut samtidig, og dermed ble prisene på blant annet graving presset for høyt.

- I det øyeblikket det viser seg å ikke være lønnsomt skal vi ikke gjøre det, men vi vet det er kommuner og andre aktører som gjør det for å utvikle nærmiljøet, sier Farestveit.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.