Konkurransetilsynet har fredag vedtatt å stanse samarbeidet mellom Norgesgruppen og Ica mens saken behandles. Partene ble i februar varslet om at dette kunne bli resultatet av tilsynets beslutning om å undersøke samarbeidet.

- Tilsynet mener det er skadelig for konkurransen i dagligvaremarkedet at Icas grossistledd legges ned, og at en aktør får tilgang til strategisk informasjon om en konkurrent, sier konkurransedirektør Christine Meyer i en pressemelding fra Konkurransetilsynet fredag.

For at tilsynet skal kunne stanse et samarbeid midlertidig, må det være fare for varig og uopprettelig skade og rimelig grunn til å mene at samarbeidet er ulovlig, skriver tilsynet i meldingen.

Frykter varig skade
Avtalen mellom Ica og Norgesgruppen omfatter samarbeid om innkjøp og grossistvirksomhet. Tilsynet mener konkurranseskaden blant annet er knyttet til at Ica legger ned sitt grossistapparat i store deler av landet, og at det kan bli vanskelig å bygge dette opp igjen dersom konklusjonen blir at avtalen er ulovlig.

Videre er det tilsynets vurdering at avtalen kan føre til at informasjon utveksles mellom konkurrenter på en måte som varig skader konkurransen.

- Tilsynets vurdering er at dette samarbeidet vil medføre varig og uopprettelig skade for konkurransen i dagligvaremarkedet, sier Christine Meyer.

Ulovlig samarbeid
Tilsynet har kommet til at det er rimelig grunn til å anta at avtalen er i strid med konkurranselovens paragraf 10, som forbyr konkurransebegrensende samarbeid.

- Konkurransetilsynet er opptatt av at det skal være god konkurranse mellom kjedene slik at forbrukerne kan få et godt vareutvalg til lavest mulig pris. Tilsynet er bekymret for at denne avtalen mellom Norgesgruppen og Ica kan svekke konkurransen mellom dagligvarekjedene, sier avdelingsdirektør Magnus Gabrielsen i Konkurransetilsynet i pressemeldingen.

Tilsynet vil fortsette sin vurdering av om dette samarbeidet er ulovlig. Konkurransetilsynets vedtak gjelder til 30. september 2013, men kan om nødvendig forlenges.

Omstridt avtale
Samarbeidsavtalen mellom Norgesgruppen og Ica i Norge ble kjent i midten av januar.

Avtalen gjelder i første rekke innkjøp og distribusjon, og ble inngått for å sikre konkurransedyktige priser og for å få til en langsiktig lønnsomhet i Norge, ifølge Ica. Avtalen har imidlertid vært omstridt, og det var dagligvareleverandørenes forening (DLF) som ba Konkurransetilsynet stanse avtalen midlertidig, mens tilsynet gransker om den er lovlig inngått.

Avtalen innebærer at Ica overlater 60 prosent av distribusjon og innkjøp til Norgesgruppen, noe som vil gi Norgesgruppen en markedsandel på over 50 prosent. DLF er bekymret for samarbeidet og informasjonsutvekslingen mellom Ica og NorgesGruppen som frem til i dag har pågått for fullt mens tilsynet har vurdert avtalen.

LES OGSÅ:

Tilsynet stanser Ica og Norgesgruppen

Har ikke avgjort omstridt Ica-avtale (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.