Med en omsetning på 16,5 millioner pund (ca. 175 millioner kroner) i første halvår og rundt 2 millioner brukere verden over, kan norsk-britiske Vyke utvilsomt kalles en suksess innenfor mobil ip-telefoni. Omsetningen i første halvår var faktisk nesten like høy som omsetningen for hele 2007, som endte på 18,8 millioner pund.

Men det er likevel få her i landet som har hørt om Vyke. Årsaken er ifølge markedssjef Jan Christian Berger at selskapet har valgt å først begynne å bygge seg opp i ”utenforliggende strøk” først, blant annet i Afrika, Midt-Østen og Asia. I disse landene er billig telefoni big business.

Men nå står Skandinavia for tur, og mens det i utlandet har vært mye fokus på forbrukermarkedet, satser Vyke nå knallhardt på det nordiske bedriftsmarkedet.

  - Vår visjon er å bli ledende på mobil bredbåndstelefoni. Vi har 25 norske selskaper som tester våre løsninger nå. Fra ca. 15. januar går vi live med bedriftsløsningene våre, sier Berger.

I tillegg til at løsningene distribueres via nettstedet vyke.com, holder Vyke nå på å bygge ut sitt forhandlernett i Skandiavia.

Pluss fra neste år
Vyke har inntil nå levert røde tall på bunnlinjen, men Berger sier at selskapet etter planen begynner å gå i pluss fra desember i år.

Berger mener at finanskrisen faktisk kan være et pluss for Vyke når de nå skal inn på bedriftsmarkedet. Det vil være enklere for Vyke å selge en telefoniløsning som kan bidra til å kutte kommunikasjonskostnadene nå som det er trange tider for mange bedrifter, mener Berger.

I mange land er tradisjonelle telefoni-skrapekort fra Vyke populære, men Vykes viktigste satsning er innenfor mobil ip-telefoni. Dette fungerer ved at man installerer programvare på mobiltelefonen som sørger for å overføre samtalene via internett så langt det er mulig, og så rutes samtalene inn igjen på det tradisjonelle telefoninettet når samtalen skal settes over til en telefon som ikke har Vyke-programvaren installert.

Sparer mest på utenlandssamtaler
Hvor mye kan man egentlig spare på å gå over til mobil IP-telefoni? Vi sjekket prisene på Vykes nettsider, og fant ut at det var lite å spare på innenlandssamtaler. I mange tilfeller er faktisk Vyke dyrere.

Berger bekrefter dette, og sier de først og fremst posisjonerer seg som en utenlandsoperatør. Berger nevner for eksempel brukere i India som ofte ringer kunder i arabiske land, hvor ”normalprisen” kan være så høy som 54 kroner i minuttet. Ved å rute samtalene utenom telenettene slipper man ”roaming”-avgifter, og prisen kan kuttes drastisk.

Med et Djuice Zero-abonnement koster det 6,99 kroner per minutt å ringe til en mobiltelefon i Sverige, mens prisen er 1,07 kroner per minutt med Vyke. Ringer man til en fasttelefon i Sverige med Vyke koster det kun 25 øre i oppstart, og deretter er det gratis tale.

Prisene til bedriftsmarkedet vil ligge noe høyere enn for privatmarkedet, og også her er det på utenlandssamtaler at man vil få de største besparelsene.

Lettere å bruke
Mobil ip-telefoni har tidligere vært tungvint å bruke, og derfor har det aldri blitt noen stor suksess – i hvert fall ikke i Skandinavia. Selskaper som har forsøkt seg uten særlig hell er blant annet norske IPDrum, som skulle gjøre Skype tilgjengelig på mobilen.

Birdstep lanserte et eget selskap for dette, men det ble lagt ned. Også Telio har utviklet en egen løsning, men den ligger på vent. Dette er ikke enkelt å få til.

  Berger mener imidlertid at deres løsning er blitt langt enklere å bruke enn det som til nå har vært vanlig. For å komme igang med tjenesten må man installere en klientprogramvare på telefonene. Denne fungerer på alle Symbian-telefoner, og det vil også komme en versjon for telefoner basert på Windows Mobile.

Dagensit.no har testet løsningen en kort periode, og kan bekrefte at den er forholdsvis enkel å bruke. Etter at du har satt den opp integrerer den seg i menyer på telefonen, slik at du kan velge ”Internett-anrop” i stedet for vanlig anrop når du ringer. Lydkvaliteten var ok. Det var noe forsinkelse på lyden – men ikke så mye at det var veldig plagsomt. Bedriftsløsningene skal ha mer fokus på høy kvalitet på tjenestene, mens pris står mest i fokus på konsumentløsningene.

Sjekk hvor folk er
Vyke kommer til å tilby mobil ip-telefoni med såkalt ”presence detection” for bedriftsmarkedet. Det betyr at man kan se i adresseboken hvor folk befinner seg, for eksempel om en kollega er på kontoret eller ute av huset. Befinner begge parter seg i en trådløs sone og begge bruker Vyke vil samtalene kunne gjennomføres helt gratis.

I tillegg til at man kan bruke Vykes ip-telefoniløsninger i alle trådløse nettverk hvor man har tilgang, har selskapet også et samarbeid med britiske The Cloud. Man skal kunne ringe fra alle The Clouds trådløse nettverkssoner verden over, uten å måtte sette opp noe manuelt.

Operatørene føler seg truet
Ettersom Vyke ikke har hatt behov for å bygge opp samme infrastruktur som operatørene, har de sluppet store investeringskostnader. Samtidig mener Berger at mange av operatørene nå føler seg truet av mobil ip-telefoni.

- Vi opplever stadig vekk at operatørene prøver å stoppe ip-telefoni over mobilnettet, sier Berger.

Han forteller at flere av de store mobiloperatørene stadig vekk forsøker å sabotere Vykes tjenester, og at de derfor i enkelte land har vært nødt til å kjøre all ip-telefonitrafikk i VPN-tunneller slik at operatørene ikke klarer å gjenkjenne den.

Hvis du vil prøve Vyke på mobiltelefonen kan klientprogramvaren lastes ned her .(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.