Ledende europeiske banker som BNP Paribas og Société Général sier de vil heller krympe ved å selge eiendeler enn å hente inn dyr kapital i markedet som følge av EUs nye kapitalkrav, ifølge Financial Times.

BNP Paribas og Société Général har signalisert at de samlet vil selge rundt 150 millioner euro i risikofylte eiendeler.

”Hvorfor skal vi hente kapital på disse lave aksjekursnivåene”, sa en europeisk banktopp til avisen.

Analytikere spekuleres imidlertid i om løsningen, ved å selge eiendeler og ”krympe”, vil være politisk populært dersom det leder til at bankene låner ut mindre til kundene i en tid hvor den økonomiske veksten er skjør.

- Ikke hensiktsmessig
Foreningen for tyske banker (BdB Group) sier at forslagene fra president Jose Barroso i EU-kommisjonen om å øke kapitalkravene ikke er ”hensiktsmessig” for å løse gjeldskrisen, ifølgeBloomberg News.

”Banker har økt deres kapital kraftig seneste månedene og er nå mye mer fleksibel enn før. Dersom en stresstest med tilfeldig valgte terskler blir gjort, får vi ingen seriøse resultater”, skriver foreningsleder Michael Kemmer i BdB i en epost.

Kemmer skriver videre at dividendebegrensninger virker mot sin hensikt da det blir enda vanskeligere å skaffe kapital.

Fortsatt store uenigheter
Morgan Stanley mener at den seneste tids nyheter har vært støttende for bankene, men at en ikke skal undervurdere hindringene, og at det fortsatt er mye risiko fremover.

Det fremgår av en oppdatering torsdag.

"Rapporter om EUs plan for rekapitalisering av bankene tyder på en voksende realisme i forhold til omfavnet på utfordringene - selv om vi ikke underestimerer hindrene", heter det.

Meglerhuset mener at den økte intensiteten i den politiske debatten er positivt, men at det fortsatt er store uenigheter som må løses, særlig på nasjonale nivåer.

Morgan Stanley tolker medierapporter til at bankene kan ha 3-6 måneder til å hente inn kapital, noe som reduserer risikoen for utvanning i noen store banker. Samtidig er de "bekymret" for at banker skal redusere balansen sin raskere for å passere stresstestene.



Les også: Eurosonen styrker krisefondet


Vil bruke stabilitetsfond til å hjelpe banker


- Alvorligste finanskrisen siden 1930-tallet, hvis ikke noensinne (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.