Britenes regjering ber en rekke departementer planlegge for mulige nye nedskjæringer på inntil 40 prosent. Det er langt mer enn det som tidligere er kunngjort.

Som første skritt i forsøket på å redusere budsjettunderskuddet ble statsrådene 22. juni fortalt at de kunne vente nedskjæringer på rundt 25 prosent på de fleste områder.

Men nå har finansdepartementet bedt en rekke av departementene om å lage rapporter om hvilken effekt eventuelle nedskjæringer på 40 prosent vil få.

Det er gjort unntak for utdannings-, helse- og forsvarsdepartementene som kan begrense nedskjæringene til 10–20 prosent.

Men de fleste andre, inkludert innenriks-, transport- og arbeids- og pensjonsdepartementene må belage seg på kutt på inntil 40 prosent.

– Lite sannsynlig
Transportminister Philip Hammond slår likevel fast at det er lite trolig med kutt på hele 40 prosent, et nivå som knapt noe industrialisert land tidligere har opplevd.

– Det vi ikke skal gjøre, er å kutte 25 prosent i hvert departement. Vi skal se på menyen for ulike muligheter for hvert departement, sier han til BBC.

– Jeg venter ikke at noen departementer vil oppleve kutt på 40 prosent, men enkelte departementer kan få kutt som er noe større enn 25 prosent, legger han til.

Forslagene må være finansdepartementet i hende innen slutten av juli, men det betyr ikke at de blir en del av budsjettet som regjeringen legger fram i oktober.

Det britiske budsjettunderskuddet er på 11 prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP), og en reduksjon i underskuddet er første prioritet for den nye regjeringen til statsminister David Cameron og visestatsminister Nick Clegg.

Finansmarkedene ønsket regjeringens sparebudsjett som ble lagt fram i juni, velkommen.

Labour-advarsel
Arbeiderpartiet Labour advarer om at regjeringens siste kuttvarsel kan koste det britiske samfunnet én million jobber.

Opposisjonspartiet advarer også om at for raske og omfattende innstramminger kan true den forsiktige økonomiske veksten Storbritannia nå opplever. Det nye kuttvarselet «vil få det til å gå kaldt nedover ryggen på millioner» av mennesker, mener tidligere Labour-statsråd Ed Balls, som kan bli partiets nye leder.

– Regjeringens egne anslag viser at disse tiltakene vil sette vår økonomiske oppgang i fare ved å gi lavere vekst og tap av over én million jobber, sier Balls.

Mark Serwotko, som leder Public and Commercial Services Union, hvor mange byråkrater er fagorganisert, mener at så dramatiske innsp#229stiltak kan føre til sosial uro i Storbritannia.

Les også: Velferdskutt i Europa vil koste liv og - Storbritannia har neppe noe valg (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.