Rentekomiteen i den britiske sentralbanken Bank of England har torsdag belsuttet å holde renten uendret på 0,5 prosent, opplyser banken i en pressemelding.

Referatet fra rentemøtet, som for første gang ble publisert samtidig som beslutningen, viser at åtte av de ni medlemmene i komiteen stemte for å holde renten uendret.

Ian McCafferty var alene om å stemme for å øke renten med 0,25 prosentpoeng til 0,75 prosent. I forkant av publiseringen ble det spekulert i at både McCafferty og Martin Weale ville stemme for en renteøkning.

Begge stemte for renteøkning på fem av møtene ifjor høst, mens det på de syv foregående møtene så langt i år har vært enstemmig enighet om å holde renten uendret. 

Pundet ble svekket umiddelbart etter at beslutningen ble kjent. Mens et britisk pund kostet rundt 12,92 kroner i forkant av beslutningen, handles det i skrivende stund til 12,83 kroner.

Pundet svekkes også mot euro og dollar.

- Ikke hastverk

Selv om dette er det første møtet på de åtte siste møtene at beslutningen ikke er enstemmig, ser det ut til å komme overraskende på markedet at kun ett av medlemmene stemte for renteøkning. 

- Jeg vil tro det er det som er årsaken. Det er vanskelig å finne andre argumenter for det, sier seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets.

Førsteinntrykket hans er at sentralbanken i stor grad holder seg til sine tidligere vurderinger:

- Det kan ha bygget seg opp forventninger på forhånd om at den ville ha en litt mer haukete tone. Men det virker som de står ganske last og brast med vurderingene fra tidligere. Det er ikke noe som tyder på at de har fått noe hastverk, sier Magnussen.

Lav inflasjon

I sentralbankens inflasjonsrapport, som publiseres fire ganger hvert år og som ble lagt frem i forbindelse med rentebeslutningen, høynes anslaget for den økonomiske veksten i år til 2,8 prosent fra tidligere 2,5 prosent. I 2016 er det ventet en vekst på 2,6 prosent.

Inflasjonsanslaget for i år blir tatt ned til 0,3 prosent fra tidligere 0,6 prosent. I 2016 ventes det en inflasjon på 1,6 prosent.

Sentralbankens operative mål for pengepolitikken er å kunne bringe inflasjonen tilbake mot to prosent innen en «rimelig» tidsperiode.

- Siden inflasjon er det største hinderet for en renteøkning, fører ikke dagens informasjon til noen endring i vårt syn på at Bank of England vil holde renten uendret i år. Vi ser den første renteøkningen komme i februar 2016, skriver SEB-økonom Mattias Bruér i en oppdatering fra meglerhuset torsdag.

Seks år siden forrige endring

Sentralbanken har holdt renten på rekordlave 0,5 prosent siden mai 2009. Den gangen ble renten kuttet med 0,5 prosent.

Komiteen har også besluttet å holde programmet for kjøp av verdipapirer i markedet uendret på 375 milliarder pund. Forrige gang størrelsen på programmet ble endret var i juli 2012.

Les også: Boligprisfall i alle byer - bortsett fra én

– Svært skadelig for skjelettet, men også hjernen

- Boligprisene i Oslo må snart dempes - for 11,7 prosent økning er ikke normalt

Se også:

Om åtte år kan fremtidsvisjonen bli virkelig: Flygende biler:

Om 8 år kan fremtidsvisjonen bli virkelig: Flygende biler
Fallskjerm er standardutstyr.
02:03
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.