«En massakre av de moderate» kaller opposisjonspartiet Labour tirsdagens utskifting i den britiske regjeringen.

Selv kaller de konservative rokaden for fornying. Cameron kvitter seg med flere middelaldrende «menn i dress». Yngre krefter hentes inn, og flere kvinner kommer i posisjon.

Den største overraskelsen er at utenriksminister William Hagues velger å gå av.

- Fornying i politikken er bra, skrev Hague selv på Twitter mandag kveld.

EU-kritisk

Erstatteren hans er forsvarsminister Philip Hammond, og britene får nå en utenriksminister som har sagt han vil ha Storbritannia ut av EU om landet ikke kan få bedre betingelser i Unionen.

- At en mann med slike uttalelser blir utenriksminister, sender et tydelig signal til resten av EU, skriver politisk kommentator James Forsyth i en blogg for magasinet Spectator.

Tankesmien Open Europa kaller Hammond den mest euroskeptiske utenriksministeren toryene har hatt «siden lord Halifax erklærte krig i 1939».

Press

Cameron er under sterkt press fra EU-kritikere i eget parti og høyrepopulistene i Selvstendighetspartiet UKIP før valget i mai neste år.

EU-motstanderne i Selvstendighetspartiet plukker stemmer fra toryene, og Cameron ser ut til å velge en hardere linje overfor Brussel når han nå prøver å bedre velgertekket.

Han har tidligere lovet britene en folkeavstemning om medlemskapet i EU om han fortsatt sitter med makten i 2017.

Labour anklager på sin side statsministeren for å vise svakhet.

- Denne rokeringen viser hvor svak David Cameron er, hvordan han er redd for sin egen høyrefløy, sier Labours Michael Dugher.

Vil kjempe

Som ny forsvarsminister kommer EU-kritiske Michael Fallon inn. Cameron velger også en «mildt euroskeptisk» Jonathan Hill fra Overhuset til ny britisk kommissær i Brussel.

I tillegg forsvinner en av regjeringens mest EU-vennlige politikere ut. Ken Clarke, som har fungert som minister uten portefølje, bruker avskjedsbrevet til å fremme fortsatt britisk medlemskap.

- Jeg vil kjempe hardt for å holde oss i Unionen, skriver han.

Cameron kvitter seg imidlertid også med svært EU-skeptiske Owen Patterson som miljøminister.

«Lysende»

En annen overraskelse i regjeringsrokaden var at utdanningsminister Michael Gove går. Sammen med Hague har han vært et viktig medlem av Camerons nærmeste team, og ifølge The Guardian må han gå mot sin vilje.

53 år gamle Hague har vært utenriksminister siden 2010. Han får nå rollen som leder for Underhuset i Parlamentet etter å ha vært et av regjeringens mest kjente ansikter utad.

- William Hague har i en generasjon vært en lysende skikkelse i Det konservative partiet. Han har ledet partiet og tjent to regjeringer, sier Cameron.

- Ikke bare har han vært en førsteklasses utenriksminister, han har også vært en nær fortrolig, en klok rådgiver og en nær venn, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.