Oppdatering: I en overraskende vending annoserte Boris Johnson at han ikke stiller som kandidat. Les mer her: Boris Johnson stiller ikke som britisk statsministerkandidat - CNN

Gove og Johnson kjempet sammen for EU-utmelding, og det var ventet at Gove skulle stille seg bak Johnsons kandidatur til å ta over for David Cameron som Tory-leder og statsminister. Men justisministeren kjører nå heller sitt eget løp i lederkampen, melder The Guardian.

– Jeg har dessverre kommet til den konklusjonen at Boris ikke kan stå for det lederskapet eller bygge det laget som trengs, skriver Gove i en uttalelse og lover å respektere utfallet av prosessen uansett hva det blir.

Han har uttrykt sin støtte for å forlate EU – en avgjørelse han omtalte som sitt livs vanskeligste. Han har likevel vært skeptisk det det han omtaler som en kampanje som bygget på hat og frykt fra begge sider av debatten.

Ledervalget i De konservative skal avgjøres i starten av september.

May stiller

Storbritannias innenriksminister Theresa May er også en mulig kandidat. Hun har tatt avstand fra «brexit»-debatten og forsøkt å fremstå som diplomatisk og uten et sterkt standpunkt. Det kan gjøre henne til en mulig kompromiss-kandidat for det splittede partiet.

May vil i så fall bli den andre kvinnelige statsministeren i Storbritannias historie etter Margaret Thatcher, som styrte for samme parti på 1980-tallet.

Hun offentliggjorde torsdag at hun stiller som kandidat.

Politisk drakamp

Storbritannias statsminister David Cameron går av etter at landet gikk imot hans ønske om å forbli i EU. Nå begynner den politiske drakampen om hvem blir hans etterfølger.

Bakgrunn: David Cameron går av som statsminister  

Det var Cameron selv som utlyste folkeavstemningen for å nedkjempe høyrefløyen i sitt eget parti.

I en gråtkvalt tale til det britiske folket fredag morgen annonserte Cameron at han skal sitte frem til høsten før en ny statsministerminister kommer på plass.

Frem til da er det knyttet stor usikkerhet til hvem som tar over. Partiet De konservative, som vant parlamentsvalget i 2015, beholder etter alt å dømme makten i parlamentet. Hvem som tar over etter Cameron ventes å bli en politisk drakamp.

Mannen som tidligere var pekt ut som Camerons arvtager i partiet, finansminister George Osborne, har trukket seg ut av lederskapsracet. Han var en sterk forkjemper for å bli i EU og en nær alliert av Cameron.

- Elvis på mars

Innad i Camerons parti har det den tidligere London-ordføreren Boris Johnson seilet opp som en kandidat. Han har ledet det EU-skeptiske opprøret i De konservative og har vært en av de ledende «brexit»-forkjemperne i valget. Han har en sterk innvandrerkritisk og EU-skeptisk posisjon, og har blant annet sammenlignet EU med Hitler.

Han annonserte torsdag at han ikke stiller som kandidat.

Tidligere i sin karriere har han sagt at sannsynligheten for at han blir statsminister er like stor som «sjansen for å finne Elvis på mars, eller at jeg blir gjenfødt som en oliven». Den spådommen kan fort slå like feil som Camerons antagelser om det britiske folks syn på EU.

  • Med kaotisk eleganse splitter Boris Johnson familien, partiet, landet og Europa. Men kan han bli britisk statsminister? Les D2-reportasjen om Boris Johnson her: Sirkus Boris Brexit magasinetPlus (DN+)

Les mer på DN.no:

Slik blir nye Facebook

Riggründer og mange­millionær skal ha skjult flerfoldige millioner i lavskatte-land: Dømt til to års fengsel for skattesvik  

Tror det verste er over i vest: – Bunnen er passert dnPlus (DN+)

Får bygge lakseanlegg til 2 milliarder kroner dnPlus (DN+)

Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen: De sikre mastergradene dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Alpine helvetesuker
Se de norske alpinstjernene tynes for å bli best i verden
04:42
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Offshore-lønninger og Statoil-kritikk. Konkurransedirektørens bank-bekymring. Og om sannsynligheten for et nytt rentekutt.

Brexit-spesial:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.