Det var en offensiv Osborne som presenterte forslaget til statsbudsjett for 2015-2016 for Parlamentet onsdag.

– Dette budsjettet fører Storbritannia bort fra nøysomhet til framgang og velstand, sa Osborne i talen sin.

Finansministeren pekte blant annet på at den økonomiske veksten i Storbritannia ligger an til å bli 2,5 prosent i år, en liten framgang fra prognosen på 2,4 prosent fra desember. Prognosen for 2016 er på 2,3 prosents vekst.

Mindre kutt

De store kuttene i offentlige utgifter vil trolig kunne avsluttes tidligere enn antatt på grunn av sterkere vekst og lavere inflasjon enn tidligere beregnet, sa Osborne.

– I dag kan jeg melde at Storbritannia er i vekst, skaper flere arbeidsplasser og baner vei for framgang. Vi har tatt mange vanskelige beslutninger mens opposisjonen har flekket tenner. Men det har virket. Storbritannia har reist seg, sa han videre.

Vil overbevise velgerne

Sentrum-høyre-regjeringen til statsminister David Cameron kom til makten i 2010 og har ført en streng innstrammingspolitikk for å få bukt med budsjettunderskuddet.

I fjor vokste økonomien med 2,6 prosent, den raskeste veksten siden før finanskrisen rammet landet i 2008.

Osborne og resten av det konservative partiet håper den økonomiske veksten og synkende arbeidsledighet vil overbevise velgerne om å stemme konservativt også 7. mai.

Ifølge de siste meningsmålingene ligger de konservative an til å få 33 prosents oppslutning, mot opposisjonspartiet Labours 32 prosent. Camerons koalisjonspartner Liberaldemokratene ligger foreløpig an til å få 7 prosent.

Skattelette

Skattelette er et sentralt punkt i budsjettforslaget. Regjeringen vil blant annet heve grensen for skattefri inntekt fra 400 pund i dag til 10.800 pund i skatteåret 2015/2016 og videre opp til 11.000 i skatteåret 2016/2017.

Det foreslås også å heve nivået for toppskatt.

I tillegg vil Osborne prioritere å nedbetale gjeld for å få redusert budsjettunderskuddet raskere enn det før har vært mulig å gjøre. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.