Fabian Picardo sier til Sky News at Spania kan stenge grensen mot Gibraltar dersom britene stemmer for å forlate EU 23. juni. Dermed vil den britiske halvøya miste tilgang til fastlandet, arbeidskraft og ikke minst det indre markedet som territoriet i stor grad er avhengig av.

– Kan stenge grensen

Ministeren sier Brexit-tilhenger «vil ha mye å svare for» dersom Spania igjen gjør fremstøt for felles suverenitet, noe de rundt 30.000 innbyggerne i Gibraltar overhodet ikke ønsker seg.

– Spanias utenriksminister har gjort det klart hva det kan innebære om Storbritannia går ut av unionen. De har sagt at de kan komme til å vurdere å stenge grensen, og at dersom Gibraltar fortsatt vil ha tilgang til EUs indre marked, vil vi igjen måtte vurdere delt suverenitet.

Vil ikke dele

I 1713 ble Gibraltar avstått til Storbritannia «til evig tid», men flere har argumentert for at territoriet bør gå tilbake til Spania. Den britiske enklaven har helt fram til i dag vært kilde til mange tilspissede diplomatiske situasjoner.

Territoriet har indre selvstyre og er formelt et oversjøisk territorium og ikke en integrert del av Storbritannia. Etter at daværende statsminister Tony Blair tilbød spanjolene delt suverenitet, arrangerte Gibraltar en folkeavstemning der 98,5 prosent stemte mot dette.

Spania stengte grensen i 1969, og den ble først helt åpen igjen i 1985, da Spania ble med i EUs forløper EEC.

Gibraltars innbyggere har stemmerett i den britiske folkeavstemningen om fortsatt medlemskap. Meningsmålingene viser for tiden 53 prosents oppslutning for fortsatt medlemskap, mens 47 prosent vil forlate unionen. (©NTB)

Hør DNs podkast

Vil én avgift snu opp ned på norsk flytrafikk til utlandet? Kan Martin Kolbergs engasjement dra ned prisen på Telenor og andre statseide selskaper? Og bør laksefesten på børsen bety mer oppdrett i norske fjorder?

 

Se DNtv

Se Eyvind Hellstrøms skrelleteknikk for asparges
På kjøkkenet til Norges kokkenestor Eyvind Hellstrøm i Oslo skrelles det stilker raskt og effektivt. Skrelleteknikken er viden kjent blant kolleger i restaurantbransjen.
00:36
Publisert:
 

Les også:

Omsetningen av «tjukkasskoen» har doblet seg hvert år siden 2011

– Redsel er ikke noe for meg magasinetPlus (DN+)

Kjemper om digital renholdstrone  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Følg markedene med DN Investor