Det siste to årene har statistikken over samlivsbrudd i Storbritannia steget betraktelig. Eksperter mener de positive utsiktene for den britiske økonomien er en av årsakene.

- Flere velger å avslutte forholdet når de føler de har økonomisk trygghet, sier Lucian Cook, analysesjef hos eiendomsselskapet Savills til Financial Times.

Glohett boligmarked

Den britiske økonomien vil vokse 3,1 prosent i år, ifølge en ny rapport fra analysesenteret Centre for Economics and Business Research (CEBR). Økt forbruk blant britiske husholdninger og formidabel vekst i boligmarkedet driver utviklingen. Cook mener det særlig er prisveksten i boligmarkedet som gjør det lettere for par å kutte sine finansielle bånd.

- Det er surt å selge med tap. Når boligen har steget i verdi blir det enklere for begge å få seg et nytt tak over hodet, sier Cook.

På ett år har gjennomsnittsprisen for en bolig i den britiske hovedstaden steget til 458.000 pund, tilsvarende 4,6 millioner kroner. Den prosentvise veksten det siste året er på 13 prosent, viser tall fra Storbritannias nasjonale statistikkbyrå. For å sikre seg en bolig i sentrale deler av Vest-London, må boligkjøperne ut med mer. Prisveksten i områder som Mayfair, Knightsbridge, West End, Kensington, Chelsea og Holland Park har vært ekstraordinær. Kjøperne må i snitt ut med rundt 16 millioner kroner for å sikre seg en bolig i disse bydelene.

Flere skilsmissesaker

Skilsmissestatistikken i Storbritannia har siden 2010 krabbet oppover. Det er særlig antall skilsmisse blant eldre par som er i vekst. Det er flest par i alderen 40–44 som skiller seg, ifølge statistisk sentral byrå i Storbritannia. Det er også registrert flere brudd blant ektepar over 60 år. Skilsmisseadvokat Simon McKirgan i selskapet Vardags, har opplevd en økning i antall saker på 20 prosent de siste 18 månedene.

- Når pilene peker oppover for den britiske økonomien er ikke folk like bekymret for om de skal klare å forsørge seg selv. De ser generelt mer positivt på livet, sier han. Samlivsterapeut Chris Shervood har merket seg samme tendens.

- Under krisen var det mange som ikke hadde råd til å gå fra hverandre, selv om de hadde et sterkt ønske om å avslutte forholdet, sier han til Financial Times.

Cameron frir til velgerne

Veksten i antall samlivsbrudd er dårlige nyheter for statsminister David Cameron og De konservative. Partiet vil gi britiske ektepar med en viss årsinntekt skattelette. Statsministeren sier fire millioner ektepar vil få glede av den nye ordningen som skal innføres i 2015. Forslaget vil gi husholdninger med en årslønn som er lavere enn 41.451 pund, tilvarende 397.000 kroner, skattefradrag på 10.000 pund i året. Ordningen vil gi dem cirka 200 pund ekstra å rutte med i året. Det er særlig familier hvor en av ektefellene jobber deltid eller er hjemmeværende som vil tjene på den nye ordningen.

Forslaget er en av flere sjarmoffensiver Cameron har fremmet den siste tiden for å vinne tilbake velgerne. Partiet har i lang tid ligget godt bak Labour på meningsmålingene, og statsministeren har en lang vei å gå for få noe flertallsregjering ved valget i 2015(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.