LONDON: Meningsmålerne tok feil. Valget som var spådd å bli det jevneste på 40 år endte med en klar seier for det konservative regjeringspartiet.

Taperne er opposisjonspartiet Labour, som ikke klarte å erobre mandater fra de konservative i England, og som opplevde en nedsmelting i Skottland til fordel for nasjonalistpartiet SNP.

Den andre store taperen er det liberaldemokratiske partiet, koalisjonspartneren til de konservative i dagens regjering.

David Cameron fortsetter dermed som statsminister. Ifølge de siste prognosene vil partiet få 329 mandater og får dermed rent flertall (krever 326 mandater).

Hvis ikke de får rent flertall kan de trolig regne med støtte både fra det liberaldemokratiske partiet og nordirske unionister.

Fakta om valgresultatet i Storbritannia  

Slutt for Miliband

Det er ventet at Labour-leder Ed Miliband kommer til å trekke seg i løpet av dagen, etter et tap som er et voldsomt personlig nederlag.

Miliband ble partileder for fem år siden i konkurranse med storebroren David. Ed representerte venstresiden i partiet og vant med støtte fra fagbevegelsen. Kritikerne viste til at dette ville ødelegge partiets mulighet til å vinne middelklassevelgere i England.

Miliband har også tapt på en noe klønete fremtoning. Valget vil styrke fløyen i partiet som har støttet sentrumskursen til tidligere statsminister Tony Blair, den eneste Labour-statsministeren som har vunnet tre valg på rad.

Nasjonale spørsmål

Triumfen for nasjonalistpartiet i Skottland vil tvinge frem en ny debatt om hvordan Storbritannia skal styres. Partiet ligger til venstre for Labour og har profilert seg med sterkt mot kutt- og sparepolitikken til den konservative regjeringen.

Partiet tapte folkeavstemningen om uavhengighet ifjor, men vil argumentere hardt i parlamentet mot at regjeringen i London skal påtvinge Skottland en politikk en hel nasjon har forkastet.

Et sannsynlig resultat – støttet av blant andre Boris Johnson den konservative borgermesteren i London – er en reform som gir Storbritannia en mer føderal struktur. I dag har Skottland sitt eget parlament, med begrenset selvstyre. Et mulig resultat er at også England får sin egen folkevalgte forsamling.

Europaavstemning

Statsminister David Cameron gikk til valg med løfte om en folkeavstemning om fortsatt britisk EU-medlemskap i 2017. Før den tid ønsker han å gjennomføre forhandlinger om å tilbakeføre myndighet fra Brussel til London. Det er svært uklart hva han kan oppnå, store endringer vil kreve traktatendringer, som andre medlemsland setter seg imot. Et ganske klart flertall i befolkningen støtter et fortsatt EU-medlemskap, men opinionen har bølget i ulike retninger de siste årene.

Før valget spådde analytikerne langdryge forhandlinger om regjeringsmakten. Disse er nå avlyst. Til gjengjeld venter en lang debatt om maktfordelingen innad i Storbritannia og mellom London og Brussel.


Alstadheim episode 8: Rasmus Hansson
DNs Kjetil B. Alstadheim møter Rasmus Hansson i #alstadheim episode 8.
18:37
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.