Legene oppfordrer britiske myndigheter om å stoppe den «psykologiske torturen og medisinske forsømmelsen av Julian Assange … før det er for sent».

– Dersom Assange skulle dø i et britisk fengsel, noe FNs spesialrapportør for tortur har advart mot, vil han ha blitt torturert til døde, skriver gruppen Leger for Assange i et brev til det medisinske tidsskriftet The Lancet.

Gruppen peker på at mye av torturen har skjedd i fengselets sykestue og at legene ikke kan finne seg i at dette skjer.

USA krever den 48 år gamle australske statsborgeren utlevert for brudd på spionasjeloven gjennom publisering av store mengder graderte amerikanske diplomatiske og militære dokumenter.

Assange ble i 2010 ettersøkt av Sverige, mistenkt for voldtekt og seksuelle overgrep mot to svenske kvinner. Etter at britisk høyesterett fastslo at han kunne utleveres til Sverige, søkte han tilflukt i Ecuadors ambassade i London.

I april i fjor ble han kastet ut av ambassaden, pågrepet av britisk politi og dømt til 50 ukers fengsel for brudd på kausjonsvilkårene. Samtidig ble det tatt ut spionasjetiltale mot ham i USA.

I november pekte FNs spesialrapportør for tortur, Nils Melzer, på at den britiske regjeringen hadde vist forakt for Assanges rettigheter og integritet ved å ignorere rådene fra helsepersonell som har besøkt Assange i fengselet i London.

Melzer mener Assange, som levde i Ecuadors ambassade i syv år, viste «alle symptom som er typisk for vedvarende psykisk tortur».

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.