Et nytt forskningsprosjekt viser at det i Norden er store kulturelle forskjeller i hvordan arbeid utføres og organiseres.

Investor og hotelleier Petter A. Stordalen vet mye om forskjellene. I løpet av de siste 15 årene har han hatt ulike erf#229er med næringslivet i alle de tre skandinaviske landene.

- Vi tror nok at vi er likere enn vi kanskje er, siden vi snakker omtrent samme språk og spiser det samme til middag, kommenterer Stordalen.

Han tror likevel det er mye som skiller oss. Stordalen driver i dag hoteller i både Norge og Sverige. Og han har tidligere forsøkt seg på det samme i Danmark - uten å lykkes.

- Nordmenn er oppdagere og eventyrere. Vi lever arven etter Nansen og Amundsen. Vi søkte lykken i Nordsjøen og fant den. Svenskene har sitt helt eget industrieventyr. Der er det ordning og reda. Jeg tror ikke det er en tilfeldighet at noen av Europas sterkeste merkenavn kommer fra Sverige. Danskene derimot er kremmere, med en enestående sans for business og forhandlinger, skriver Stordalen i en e-post til DN.no.

Selv om Stordalen har tapt anslagsvis 700 millioner kroner på hotellvirksomhet i Danmark, innrømmer han at han gjerne vil prøve seg igjen.

- Jeg drømmer fortsatt hver eneste natt om å komme tilbake til Danmark.

Bør slutte å skryte
Ifølge den nye forskningen fremstår nordmenn som de mest uformelle, direkte og ærlige i Norden.

Forskere bak prosjektet, britiskfødte Gillian Warner-Søderholm, mener norske forretningsfolk bør slutte å skryte av sine hytter, velstand og sterke krone overfor utlendinger.

- Det er helt rett at nordmenn, svensker og dansker har mye å lære av hverandre. Jeg er imidlertid ikke så opptatt av å problematisere forskjellene mellom skandinavere, men heller se hvordan man kan virke sammen og skape dynamitt, forteller Stordalen.

BAKGRUNN: Ber nordmenn dempe seg

Stordalen tilbringer i dag mye tid i nabolandet. I fjor åpnet han nye hoteller i både Stockholm og Gøteborg, og Nordic Choice har hovedkontorer i både Sverige og Norge.

- Min erf#229 er at kombinasjonen av ordentlige svensker og litt mer bajas-nordmenn har en helt egen sprengkraft, skriver Stordalen

Nordmenn som naturfolk
Kommunikasjonsekspert og høyskolelektor i retorikk, Kjell Terje Ringdal ved Markedshøyskolen i Oslo, mener imidlertid forskjellene kan forklares med at nordmenn opprinnelig er et naturfolk.

- Det som preger den norske kulturen er en forkjærlighet for furustammer og erigrerte fjelltopper. Norge er kanskje det landet i verden som har sin identitet sterkest knyttet til naturen, og dette preger også kommunikasjonen vår. Vi tror at det å være naturlig er bra, sier Ringdal til DN.no.

 

Slik forklarer også Ringdal bakgrunnen for nordmennenes skrytete oppførsel.

- Jeg tror dette handler mer om en naivitet, en begeistring og en tro på at vi skal være naturlige. Vi kan snakke om båtene og pengene våre fordi vi tror det er sjarmerende, ærlig og veldig bra, sier han og fortsetter:

- Begeistringen for private ting kan være et uttrykk for at vi har olje og velstand. Det at vi blir overrasket over at vi ikke får like stor applaus for dette ute, kommer imidlertid av at vi er et naturfolk som møter den mer kultiverte verden. De nye bilene og de fine båtene er ikke noe annet enn en slags parfyme på naturfolket. Det er en slags forkledning av et folk som egentlig bor inne i skogen.

- Drømmer om Danmark
Ringdal viser til at Stordalen selv under NRK-programmet Skavlan, som ble sendt fredag, påpekte at det er en mye hardere businesskultur i Danmark enn i Norge.

- At det er tøffere i Danmark kommer av at de er mye mer koblet til verden og til kontinentet. Norge i møtet med Danmark er natur som møter kultur. Det er Stordalen et eksempel på, da han på fredag nærmest sa rett ut at han ikke skulle tilbake til Danmark, for der var det slik og der hadde han tapt nærmere 700 millioner kroner, sier Ringdal.

- Der husker Ringdal feil. Det jeg sa var tvert i mot. Jeg har i runde svinger tapt 700 millioner kroner. Det gjør så klart vondt. Men jeg drømmer fortsatt hver eneste natt om å komme tilbake til Danmark. Og en dag håper jeg den drømmen går i oppfyllelse, svarer Stordalen.

Les mer:
Ber nordmenn dempe seg
- Oppfattes som upassende

Les også:
Professor vil ha lavere lønninger i Norge
På innsiden: Pengeplagen (2011)
Leder DN: Sutrerne (2011)
Slik er sjefen din (2010)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.