DNBs senior oljeanalytiker Torbjørn Kjus spår i en omfattende analyse at oljemarkedet står foran et veiskille og at oljeprisen i årene fremover ubønnhørlig vil falle til stadig lavere nivåer. Det vil få store konsekvenser i Norge.

Spår at oljefesten snart er over

- For Norge som sådan ser jeg størst fare for den potensielle utviklingen av ressurser i delelinjeområdet. Det er ikke sikkert vi klarer å utvinne de ressursene hvis oljeprisen faller til 77 dollar per fat i 2020, sier DNBs oljeekspert til DN.no.

For dyrt
Ifjor sommer sto jubelen i taket da Norge inngikk en historisk avtale med Russland i den betente striden om hvor delelinjen skulle gå i Barentshavet. Avtalen åpnet for at Norge kan utforske de store olje- og gassressursene man tror gjemmer seg i østre deler av Barentshavet. Men avtalen kan ha kommet for sent. Hvis oljeprisen faller kan avtalenvære verdiløs og ressursene kan for alltid bli liggende under havbunnen.

Årsaken til at Torbjørn Kjus venter et fall i oljeprisene på lang sikt er amerikansk skiferolje som vil gjøre USA langt mindre avhengig av importert olje. Olje- og gassreserver fanget i harde skiferlag betegnes som ukonvensjonelle ressurser som det lenge ikke var mulig å produsere lønnsomt. Men i dag har man teknologi som kan frigjøre oljen i de tette skiferlagene, såkalt "tight oil", og USAs oljeproduksjon har etter 40 år med stagnasjon nå begynt å øke kraftig. Dermed kan millioner av fat olje som USA til nå har måttet importere istedet flyte over i andre deler av verdensmarkedet.

- Mens skiferoljeutvinningen ser ut til å få fallende kostnader, kan det bli vanskelig å konkurrere med vår olje som er på dypt vann eller i arktiske strøk. Vi risikerer at olje fra Barentshavet kan ende opp som Shtokman-utbyggingen - at det ikke blir noe av, sier Kjus og viser til det russiske gassfeltet som var planlagt utbygget som LNG-anlegg med gasseksport til USA inntil skifergass-revolusjonen sendte gassprisene til bunns.

- Shtokman er nok det beste eksempelet på hva skiferrevolusjonen kan gjøre med en feltutbygging, sier han.

Nedgang for oljeservice
DNB spår i sin nye prognose at oljeprisen vil dukke under 100 dollar fatet i snitt i 2015 og i 2020 vil oljeprisen falle til 90 dollar i nominelle termer, noe som tilsvarer kun 77 dollar per fat i reelle 2012-dollar.

Et fall i oljeprisen vil også slå hardt inn på Oslo Børs.

- Det som er synd for Norge er at oljeservicesektoren er avhengig av at investeringene i oljeselskapene fortsetter å øke hvis de skal ha inntektsvekst. Investeringene kan ikke stå stille hvis man skal oppleve fortsatt vekst. Det er i stor grad topplinjeveksten som er viktigst når man verdsetter aksjer. Hvis vi har rett i at oljeprisen skal ned, så vil ikke oljeinvesteringene fortsette å trende oppover. Da vil investeringene flate ut. For endel næringer kan det dermed bli svakere vekst og også fallende inntjening, sier Kjus til DN.no.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.