Det kan være en risikosport å tolke for mye inn i en kortsiktig børsutvikling, siden prisingen på børsen i sin natur er vesentlig mer volatil enn utviklingen i de fundamentale forhold. Men en ting er sikkert, hadde aksjemarkedene vært overbevist om at den amerikanske sentralbank kom til å heve styringsrenten i kveld ville markedet ha falt i dag.

På den annen siden, den mest rentesensitive aksjen på Oslo Børs er livselskapet Storebrand, som stiger 1,7 prosent nå på formiddagen. Høyere renter er bra for Storebrand siden det gjør det lettere for selskapet å oppfylle sine rentegarantier på over tre prosent overfor livkundene. Storebrands kursoppgang kan altså tolkes som at investorene der tror på økte renter.

Forøvrig, selv om de fleste akkurat nå er mest opptatt av hvorvidt det kommer en renteøkning eller ei, er det langt viktigere hvordan Fed ser for seg rentebanen fremover, altså hvor raskt renten kommer til å øke i årene fremover. Det vil markedet får vite mer om i kveld.

Den økonomiske veksten utenom USA faller og aksjemarkedene svekker seg. Den amerikanske sentralbanken må vurdere hvordan dette påvirker utsiktene for amerikanske økonomi, arbeidsmarkedet og inflasjonen. Makrotallene for USA isolert sett har vært gode.

Ifølge Bloomberg venter 59 av 113 spurte økonomer at Fed ikke vil heve renten.

«Det viktigste investorer vil prøve å identifisere er farten i renteøkningen fremover,» sier seniorøkonom Michael Hanson i Bank of America til Bloomberg.

«Yellen har understreket at det er ikke den første renteøkningen som er viktig men farten i innstrammingen og vi vil få mer informasjon om dette,» sier Hanson.

Jonathan Wright, professor ved John Hopkins University i Baltimore, sier til Bloomberg at med en arbeidsledighet på 5,1 prosent og en bnp-vekst på 3,7 prosent i andre kvartal, er Fed tett på å ha oppfylt målet om full sysselsetting. Men Wright er bekymret for utsiktene med fallende råvarepriser, svekket økonomisk vekst utenfor USA og økt volatilitet i de finansmarkedene.

Les også:

God timing av Arctic

Nå skal Storebrand «trøimes» og gi avkastning dnPlus  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.