Yara-eier KLP har satt i gang omfattende undersøkelser av hvordan korrupsjonsmistankene i gjødselselskapet er håndtert. Forvalterne i KLP er «urolige» og «bekymret», og vil i løpet av kort tid ta stilling til om de fremdeles har tillit til Yara-ledelsen og styret, skriver DN Lørdag.









–Vi er i en prosess der vi innhenter informasjon. Vi er bekymret. Sakens omfang og karakter er bekymringsfull. Vi er opptatt av at selskapets styre og ledelse har gjort det de kan for å forhindre lignende situasjoner, sier Jeanett Bergan, leder for ansvarlige investeringer i Kommunal Landspensjonskasse (KLP).

KLP eier rundt én prosent av aksjene i børsgiganten Yara, og er den tredje største norske aksjonæren etter Næringsdepartementet og Folketrygdfondet.

Yara har vært under etterforskning av Økokrim i to og et halvt år. DN fortalte i høst om det delvis statseide, norske gjødselselskapet som gjennom et datterselskap i Sveits har betalt nær 100 millioner kroner i omstridte kommisjoner til ansatte hos råvareleverandører i Øst-Europa. Yara har også overført aksjer verd nesten 800 millioner kroner til et Kypros-selskap uten offentlig kjent eier, og betalt millionkommisjoner til to konsulenter som begge var sønner av beslutningstagere hos myndighetene i Libya og India.

– Vi er nå i en fase der vi nettopp vurderer de spørsmålene. Vi er urolige, men vi har ikke konkludert, sier Jeanett Bergan i KLP.



«Vi er urolige»

De siste ukene har KLP gått til det skritt å be om samtaler med tidligere ansatte i gjødselselskapet. Like før jul ba også KLP om et møte med Yara-ledelsen. Storaksjonæren møtte da konsernsjef Jørgen Ole Haslestad og styreleder Bernt Reitan.

– Er dere fornøyd med svarene fra Yara?

Kommunikasjonsdirektør Esben Tuman i Yara sier at selskapet er i ferd med å utarbeide svar. Svarene kommer i løpet av januar, ifølge Tuman:

– Vi har gitt informasjon, og kommer til å besvare flere spørsmål. Vi mener vi har gode svar på de spørsmålene vi har fått.

Næringsdepartementet er største aksjonær i Yara med 36,21 prosent av aksjene. Fungerende kommunikasjonssjef Martine Røisland skriver i en epost til DN at departementet ikke har noen kommentar til saken siden den er under etterforskning.

Les hele artikkelen i DN Lørdag. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.