Kjell Inge Røkkes Aker-konsern har inngått en avtale der Aker overfører selskapets eierpost på 40,1 prosent i Aker Kværner til et nytt selskap, Aker Holding. Aker får en eierandel på 60 prosent i dette nye selskapet.

Les også: Røkke, Staten og Saab danner gigant

Transaksjonen gir en gevinst på 5,3 milliarder kroner for Aker som med nedsalget frigjør rundt 6,4 milliarder kroner. Aker sitter fra før på en kontantbeholdning på rundt ni milliarder kroner og har nå anslagsvis 15 milliarder kroner i ren cash.

- Vi vil bruke pengene til videre industriell satsning, sier Aker Kværner-sjef Leif Arne Langøy.

Når man har 15 milliarder i kontanter vil man ha finansiell løfteevne til et oppkjøp på 40 til 50 milliarder kroner, mener .Glitnir-sjef og tidligere Aker-analytiker Karl Otto Eidem.

Se mer her: - Negativt for Aker Kværner-kursen

Holder på utbytte
- Styret i Aker vil ikke foreslå ekstraordinære utbetalinger til aksjonærene som følge av transaksjonen. De frigjorte midlene blir i Aker og gir ytterligere forutsigbarhet for framtidige utbytter i tråd med etablert utbyttepolitikk, sier Langøy, som er Røkkes høyre hånd i Aker-systemet.

Ti års bindingstid
Røkke binder seg til det nye selskapet i ti år, og vil i dag signere en avtale om dette:

- Når det kommer til mitt eierskap skal det være minst ti år, det vil si at det er et kan være et evighetsperspektiv på dette. Det er gjort i et langsiktig perspektiv, og da var ti år et greit utgangspunkt, sier Røkke.

Kapteinen binder seg til masten. Her signerer Kjell Inge Røkke på at han ikke skal selge seg ut de neste ti årene.
Kapteinen binder seg til masten. Her signerer Kjell Inge Røkke på at han ikke skal selge seg ut de neste ti årene. (Foto: Jonas Blich Bakken)

Han sier han er imponert over både avtalen selskapene har fått til og Statens fremgang i denne prosessen. Næringsministeren har i stor grad tatt initiativet til samtalene.

- Det er et viktig og riktig samarbeid, og jeg er imponert over handlekraften som næringsministeren har vist. Sett med mine øyne er dette en veldig bra avtale, sa en ellers ordknapp Kjell Inge Røkke på pressekonferansen.

Kjell Inge Røkke sier han selv ikke har hatt en veldig aktiv rolle i samtalene:

- Jeg har vært meget lite aktiv, min oppgave har vært å backe styret og administrasjonen. Det er styret og adm som kommer opp med ideer og strategier for Aker, sier Røkke.

Leif Arne Langøy tror Staten på eiersiden kommer til å bidra positivt på konkurransesiden:

- Jeg tror det kommer til å være en positiv ballast for oss. Soliditeten av å ha Staten på eiersiden gir oss ekstra tyngde ute i verden, sier han til DN.no




Les også: Røkke, Staten og Saab danner gigant