Skipsreder Fred. Olsen er kanskje den eneste nålevende som deltok i møter i konsortiet. Selv trodde han emisjonen var på 30-tallet. At den skjedde i 1941 overrasket ham.

– Midt under krigen? Ah! Det var rart. Det var virkelig rart. At de kunne gjøre det! At Hydro-styret kunne gjøre det! Nei, det var snodig, sier Olsen til Dagens Næringsliv.

Lettmetall til bombefly
I emisjonen var det tyske naziselskapet IG Farben og Hitlers luftfartsministerium de store deltagerne. Pengene som ble hentet inn skulle gå til å bygge en aluminiumsfabrikk på Herøya. Fabrikken skulle utstyre tyskerne med lettmetall til å bygge flere bombefly under annen verdenskrig.

Store deler av norsk establishment på den tiden valgte å delta i emisjonen, på invitasjon fra Hydros ledelse. Blant dem var rederiene Fred. Olsen og A.F. Klaveness, Thomas Fearnleys rederi Fearnley & Eger, fabrikkeier Johan H. Andresen, godseier F.M. Treschow, advokat Jens P. Heyerdahl samt selskapene Orkla og Storebrand og hele Hydros toppledelse.

– Men dette må det vel stå noe om i Hydros historie? Ikke? Det er underlig. Det er jo 60 år siden, for pokker. Kan de ikke bare komme ut og si: Her er det?, sier tidligere skipsreder Nils Jørgen Astrup til DN.

Lønnsomt
Oslo-konsortiet, som investerte i Hydro sammen med nazistene i 1941, gjorde det meget godt på sin investering.

I emisjonen betalte konsortiet 180 kroner per aksje. Da de fleste solgte seg ut, rundt 1970, hadde kursen steget til over 520 kroner. Gevinsten på konsortiets aksjer var da 14 millioner kroner (tilsvarende 90 millioner 2003-kroner).

Hydros generalsekretær var den som til alle tider var sekretær i konsortiet, og flere kilder mener arkivene må befinne seg hos Hydro. Dette har Hydro ikke kunnet bekrefte. Uansett har Hydro avslått å gi Dagens Næringsliv tilgang til sine arkiver.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.